Název:
Fytoestrogeny v potravinářství
Autoři:
Došková, Markéta Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Fytoestrogeny jsou biologicky aktivní látky, které jsou přirozeně obsaženy v rostlinných materiálech. Tvoří je skupina převážně polyfenolických látek, které se vyznačují strukturní podobností s ženským hormonem 17-beta-estradiolem. Rostliny fytoestrogeny produkují jako své sekundární metabolity, především v důsledku reakce na různé stresové faktory. Látky s estrogenním účinkem obsažené v potravinách přinášejí na jedné straně velmi pozitivní vliv na naše zdraví. Naproti tomu některé estrogenní látky v závislosti na koncentraci a komplexním stavu konzumenta zdraví škodí, stejně tak jako mykoestrogeny, xenoestrogeny a antiestrogeny. I z tohoto důvodu je nezbytné umět je detekovat a kvantifikovat ve vzorku potravy. Hlavním problémem, s kterým se setkáváme při studiu jejich efektu, je velké množství dalších rozmanitých látek v biologickém materiálu, a tak i vzhledem k jejich složité struktuře bylo třeba stanovit spolehlivou metodu, která byla použita také v rámci praktické části této práce. Jedná se o metodu UPLC-MS/MS, tedy kombinaci vysokoúčinné kapalinové chromatografie a hmotnostního spektrometru, kterému předchází náročnější příprava vzorku včetně přečištění přes SPE kolonky ("solid phase extraction"), čili extrakce pevným sorbentem.Phytoestroegens are biologically active compounds naturally occuring in plant materials. This group consists mainly of polyphenols characterized by structural similarities with female hormone 17-beta-estradiol. Plants produce phytoestrogens as their secundary metabolities, primarily due to the reaction as a response to various stress. Agents with estrogen effect contained in foodstuffs bring very positive impact on our health. On the other hand, some of the estrogen compounds may be harmful to the health depending on the concentration and the complex state of the consumer, as well as mycoestrogens, xenoestrogens and antiestrogens. Also for this reason is necessary to detect and quantify them in the sample of food. The major problem encountered in the studies of their effect is large amount of a variety of other substances in biological material, and according to their complicated structure was important to establish a reliable method, that was used also in the practical part of my experiment. It is an UPLC-MS/MS -- combination of Ultra High Performance Liquid Chromatography and Tandem Mass Spectrometry preceded by complex sample preparation which involves also SPE purification ("solid phase extraction").
Klíčová slova:
brassinosteroidy; ekdysteroidy; equol; estrogenní receptory; fytoestrogeny; isoflavony; SPE; stilbeny; UPLC-MS/MS