Název:
Možnosti pestovania a využitia portulaky zeleninovej jako novej zeleniny
Autoři:
Zemková, Ivana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Literární část diplomové práce se snaží zhodnotit možnosti pěstování, obsahové látky a možnosti využití Portulaca oleracea L.. Praktická část diplomové práce se věnuje založení experimentu, který byl založen z osiva dodaného od různých dodavatelů. Experiment se skládal ze dvou variant (výsev a sadba), které byly mezi sebou porovnány z hlediska nutriční hodnoty a výnosu ve třech termínech sklizně. Na základě statistického vyhodnocení průkaznosti rozdílů byl zjištěn vliv variant na obsah nutriční hodnoty, přičemž varianta sadba dosahoval lepších výsledků. Termín sklizně měl vliv na obsah vitamínu C, vlákninu, dusičnany, draslík a výnos. Možnosti využití Portulaca oleracea L. byly potvrzeny během degustace, z níž byl prokázán zájem o tento zeleninový druh.The literary part of the diploma thesis is trying to assess the possibilities of cultivation, contained substances and possibility of Portulaca oleracea L.. The practical part of the diploma thesis is dedicated to the establishment of the experiment, which was established from seed supplied by different suppliers. The experiment consisted of two variants (seed and seedling), which between them have been compared in terms of nutritional value and yield in three dates of collection. On the basis of a statistical evaluation for demonstrating differences has been found to influence the content of the nutritional value, while option seedling achieves better the results. The term collection had an impact on the content of vitamin C, fibre, potassium, nitrate and yield. The possibility of using Portulaca oleracea L. have been confirmed during the tasting, which was interested in finding this kind of vegetable.
Klíčová slova:
možnosti použití; obsahové látky; Portulaca oleracea L.; pěstování