Název:
Hodnocení účinnosti bovinního colostra v ochraně proti houbovým chorobám u révy vinné
Autoři:
Hradilová, Silvie Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce na téma: „Hodnocení účinnosti bovinního colostra v ochraně proti houbovým chorobám u révy vinné“ posuzuje efekt účinnosti colostra jako ekologické alternativy ošetření. Réva vinná (Vitis vinifera L) je náchylná především k houbovým chorobám, a vyžaduje časté ošetřování. Přestože bylo colostrum historicky využíváno pro jeho antimikrobiální a antimykotické účinky, v současné době se v praxi neuplatňuje. V praktické části byl porovnáván vliv bovinního colostra (o koncentraci 15 g/l) na redukci houbových chorob révy vinné oproti neošetřeným testovaným odrůdám. Testovanými vzorky byly odrůdy Rulandské bílé a Rulandské modré. Na základě posouzení byl potvrzen pozitivní vliv colostra na zdravotní stav porostů – a lze jej doporučit jako ekologickou ochranu. Výsledky práce budou předány spolupracujícímu podniku. Tyto pozitivní výsledky by mohly být podnětem pro studie účinku jak na jiné rostliny, tak pro zvýšení informovanosti širší veřejnosti o kvalitách a cenných látkách obsažených v Colostru.This diploma thesis on the topic: "Evaluation of the effectiveness of bovine colostrum in the protection against fungal diseases in Vitis vinifera L" assesses the effect of the efficacy of colostrum as an ecological alternative treatment. Vitis vinifera L are particularly susceptible to fungal diseases and require frequent treatment. Although colostrum has historically been used for its antimicrobial and antifungal effects, it is not currently used in practice. In the practical part, the effect of bovine colostrum (at a concentration of 15 g/l) on the reduction of fungal diseases of Vitis vinifera L was compared with untreated test varieties. The samples tested were the varieties Pinot Blanc and Pinot Noir. Based on the assessment, the positive effect of colostrum on the health status of the crops was confirmed – and it can be recommended as ecological protection. The results of the work will be communicated to the collaborating enterprise. These positive results could be an incentive for studies of the effect on other plants and for raising awareness among the general public of the qualities and valuable substances contained in Colostrum.
Klíčová slova:
bovinno colostrum; bovinní colostrum; ecological protection; ekologická ochrana; fungal diseases; houbové choroby; Pinot Blanc; Pinot Noir; Rulandské bílé; Rulandské modré; réva vinná; Vitis vinifera L.