Název:
Obohacené nápoje na bázi vína
Autoři:
Deutscharová, Jitka Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce byla vypracována na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně v letech 2012/2014. Cílem práce bylo pojednat o látkovém složení vín s důrazem na fenolické složky, zabývat se metodami stanovení antioxidační aktivity a zpracovat právní požadavky týkající se technologie vybraných vín. V praktické části práce byly navrženy a připraveny nápoje na bázi vína s přídavky dřevní štěpky nebo jejich extraktů. Následně byly srovnány vybrané parametry kvality vyrobených nápojů a zhodnoceny možnosti jejich uplatnění na trhu.This thesis was prepared at the Institute of Post-Harvest Technologies of Horticulture at the Faculty of Horticulture of the Mendel University in Brno in years 2012/2014. The aim of this thesis was to elaborate on the nutritional constitution of wines with emphasis on phenolic components, to deal with methods of determination of the antioxidant activity and to compile the legislative requirements relevant to selected wines. In the experimental part, wine-based beverages with the addition of wood chips or their extracts were designed and prepared. Subsequently, selected quality parameters of the prepared beverages were compared and the prospects of their success in the market place were evaluated.
Klíčová slova:
antioxidační aktivita; obohacené víno; polyfenoly; smrkové štěpky