Název:
Studium SNP genu DGAT1 jako kandidátního genu pro kvalitu vepřového masa
Autoři:
Tomášková, Marie Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce byla zaměřena na studium variability genu DGAT1 v populaci prasat plemene české bílé ušlechtilé. Následně byla prováděna asociační analýza tohoto genu a jednotlivými produkčními ukazateli kvality vepřového masa. Zkoumaný polymorfizmus se nacházel v pozici 103 intronu 2 na chromozomu 4. Gen DGAT1 má hlavní roli při syntéze tryacylglycerolů a může mít vliv na ukládání tuků v těle. Relativní genotypové frekvence byly: AA = 0,4222; AG = 0,4889; GG = 0,0889. Hodnoty relativních frekvencí alel byly následující: A = 0,6666 a G = 0,3334. Na základě asociační analýzy nebyly prokázány žádné statisticky průkazné rozdíly.This work was focused on the study of variability DGAT1 gene in the pig population Czech Large White breed. Subsequently, association analysis was performed of the gene and the different production indicators of quality of pork meat. Examined polymorphism was found at position 103 of intron 2 of chromosome 4. DGAT1 gene has a major role in the synthesis tryacylglycerols and may affect the storage of fat in the body. Relative genotype frequencies were: AA = 0.4222; AG = 0.4889; GG = 0.0889. The values of the relative frequencies of alleles were as follows: A = 0.6666 and G = 0.3334. The association analysis didn't show any statistically significant differences.
Klíčová slova:
BFT; IMF; kvalita masa; křehkost; PCR; RFLP; triacylglycerol