Original title:
Senzorické hodnocení medu
Authors:
Stará, Barbora Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tématem bakalářské práce byla Senzorická analýza medu. Hlavním cílem práce bylo provést senzorické hodnocení různých vzorků medů, dále zaměřit se na složení medu, druhy medu, využití medu v potravinářství a kosmetických produktech a prostudovat problematiku účinků medu na zdraví člověka a jeho falšování. U vzorků medu se senzorickou analýzou hodnotila barva, vzhled, konzistence, vůně a chuť. Senzorické hodnocení medů proběhlo ve dnech od 25. 9. 2015 do 27. 9. 2015 v prostorách střediska volného času v Lužáneckém parku. Komise byla složena z 6 členů z řad lidí, kteří se touto problematikou zabývají. Celkový počet degustovaných vzorků byl 48. Jednalo se o jednodruhové květové medy, vícedruhové květové medy, vícedruhové květové medy pastované a medy medovicové. Akci pořádala pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s. za finanční spoluúčasti Ministerstva zemědělství ČR. Z výsledků vyplynulo, že všechny vzorky medů odpovídaly smyslovým požadavkům kladeným na med. Vítězem se stal jednodruhový květový med od soutěžících z Roštění, za vícedruhové květové medy soutěžící z Prahy, za pastované medy soutěžící z Vysočiny a vítězem za medovicové medy se stal soutěžící z Přílepy.The theme of the thesis was "Sensory analysis of honey". The main objective was to carry out sensory evaluation of various honey samples, as well as focus on the composition of honey, honey types, use honey in food and cosmetic products and to study the issue of the effects of honey on human health and adulteration. For samples of honey sensory analysis evaluated the color, appearance, consistency, smell and taste. Sensory evaluation of honey was held from 25. 9. 2015 to 27. 9. 2015 in the premises of leisure centers in Lužánecký park. The Commission was composed of 6 members from the ranks of people who deal with this issue. The total number of samples tasted was 48. It was a single-flower honeys, multispecies flower honeys, multispecies pasted flower honeys and honeydew honeys. I was part of the committee for sensory analysis. The event was organized by the working nástavkových beekeepers CZ, a. S. With financial participation of the Ministry of Agriculture. The results showed that all samples correspond honey sensory requirements for honey. The winner was a single-flower honey from contestants from Roštění for multispecies flower honeys contestants from Prague, for pasted honeys contestants from the Highlands and the winner for the honeydew honeys become a competitor in the sticks.
Keywords:
hodnocení medu; senzorická analýza; včelí med