Název:
Vliv tepelného opracování hlíz různých odrůd brambor na jejich senzorickou jakost
Autoři:
Adamíková, Klaudie Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá vlivem tepelného opracování hlíz různých odrůd brambor na jejich senzorickou jakost. Zahrnuje rozdělení a označování hlíz brambor dle různých skupin, složení. Část práce se zabývá škůdci a tepelném ošetření. V praktické části byly vyčleněny hlízy sedmi odrůd brambor: Blue Star, Colomba, Dali, Lilly, Mulberry Beauty, Princess a Violet Queen. Tyto odrůdy se tepelně upravily a byli vybráni hodnotitelé pro senzorickou analýzu, kde se hodnotily deskriptory, které zahrnovaly konzistenci, strukturu, moučnatost, vlhkost a nedostatky v chuti. Dále se hodnotila barva hlíz brambor, a to na povrchu a řezu v různých časech.The diploma thesis deals with the influence of heat treatment of tubers of different potato varieties on their sensory quality. It includes the division and labeling of potato tubers according to different groups, composition. Part of the work deals with pests and heat treatment. In the practical part, tubers of seven varieties of potatoes were singled out: Blue Star, Colomba, Dali, Lilly, Mulberry Beauty, Princess and Violet Queen. These varieties were heat treated and evaluated for sensory analysis, where descriptors were evaluated, which included structure, flotability, moisture, and taste deficiencies. Furthermore, the color of potato tubers was evaluated, both on the surface and cut at different times.
Klíčová slova:
barva; brambory; color; composition; heat treatment; hlíza; odrůda; potatoes; sensory evaluation; senzorické hodnocení; složení; tepelná úprava; tuber; variety