Název:
Porovnání anthokyanů u modrých odrůd
Autoři:
Smítková, Martina Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá porovnáním anthokyanů u modrých odrůd. Porovnáváno bylo 23 odrůd Vitis vinifera L. a 9 odrůd interspecifických ročníku 2015. Hrozny pocházely z Mikulovské vinařské podoblasti z vinařské obce Lednice. Literární část se zabývá chemickou strukturou anthokyanů a jejich výskytu v hroznech, dále akumulaci anthokyanů a ovlivňujícím faktorům, fyzikálně-chemickým faktorům mající vliv na stabilitu anthokyanů, změnám anthokyanů v průběhu vinifikace a také extrakci anthokyanů a měření barevných parametrů. Praktická část je zaměřena především na porovnání obsahu anthokyanů a jejich profilu u odrůd Vitis vinifera L. a odrůd interspecifických.This thesis deals with the comparison of anthocyanins in blue grape varieties. It has been compared 23 varieties of Vitis vinifera L. and 9 interspecific varieties from the harvest 2015. The grapes come from the wine region Mikulov and from the wine village Lednice. Literary part deals with the chemical structure of anthocyanins and their occurrence in grapes, further accumulation of anthocyanins and influencing factors, physico-chemical factors affecting the stability of anthocyanins, change of anthocyanins during the vinification and extraction of anthocyanins and measurement of color parameters. The practical part is especially focused on compare the content of anthocyanins and their profile in varieties of Vitis vinifera L. and interspecific varieties.
Klíčová slova:
anthokyanový profil; barviva; diglukosidy; interspecifická odrůda; Vitis vinifera L. odrůdy