Název:
Vliv podmínek pěstování na kvalitu vybraných odrůd brambor
Autoři:
Havlíčková, Zuzana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Brambory jsou významným zdrojem energie, ale také nutričních látek jako například vitaminu C, B6 a E, draslíku, antioxidantů a kvalitních bílkovin. Složení hlíz je ovlivněno především odrůdou, ale i vnějšími podmínkami. V této práci byl sledován vliv odrůdy (Colomba, Princess, Dali, Lilly, Mulberry beauty, Blue star a Violet queen), lokality, ročníku (2020 a 2021) a hmotnostních frakcí hlíz na obsah škrobu, sušiny, vitaminu C a pevnost hlíz. V teplejším a vlhčím ročníku (2020) bylo v hlízách více škrobu, méně sušiny a průměrná hmotnost hlíz byla nižší. S nadmořskou výškou se obsah škrobu zvyšoval, naopak obsah vitaminu C klesal. Nejvyšší škrobnatost, sušina i vitamin C byl pozorován v hmotnostní frakci 80–160 g. Odrůda Colomba se vyznačovala největšími hlízami, nejnižší sušinou a škrobnatostí a také nejvyšším obsahem vitaminu C. Hlízy odrůdy Violet queen byly nejdrobnější, měly ale nejvyšší sušinu a pevnost. Odrůdy Princess a Dali byly nejškrobnatější a současně měly nejměkčí dužninu, což se odrazilo v nízké pevnosti hlíz.Potatoes are important source of energy and nutrients such as vitamin C, B6 and E, potassium, antioxidants and high-quality proteins. All these substances contained in potatoes are affected primarily by variety, but also by environmental conditions. The influence of variety (Colomba, Princess, Dali, Lilly, Mulberry beauty, Blue star a Violet queen), locality, year (2020 and 2021) and weight fractions on the content of starch, dry matter, vitamin C and tuber firmness was studied. There was more starch, less dry matter and smaller tubers in the warmer and wetter year 2020. There was higher starch content at higher altitude and higher vitamin C content at lower altitude. There was the highest starch, dry matter and vitamin C content in the fraction 80–160 g. The Colomba variety had the biggest tubers, lowest dry matter and starch content and the highest vitamin C content. The Violet queen variety had the smallest tubers, the highest dry matter and the highest firmness. The Princess and Dali varieties were the starchiest and had the lowest firmness.
Klíčová slova:
dry matter; firmness; hmotnost hlíz; locality; lokalita; odrůda; pevnost; ročník; starch; sušina; tuber weight; variety; vitamin C; year; škrob