Název:
Význam húb v ľudskej výžive
Autoři:
Senčáková, Iveta Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Houby jsou již odpradávna pro lidi zdrojem potravy a léčivých prostředků, významnou součástí mnoha technologických procesů v potravinářském průmyslu ale i původci omamných a toxických účinků. Tato bakalářská práce popisuje základní charakteristické znaky hub a zastoupení jejich nutričně významných živin. Blíže se věnuje zdraví prospěšným látkám, které mohou pozitivně ovlivnit kvalitu života konzumenta nebo mohou zastupovat důležitou roli při prevenci mnoha onemocnění. Zároveň stanoví jejich význam a působení v lidském organismu. Na druhé straně poukazuje na toxické látky, které mohou ohrožovat zdraví a život člověka a představovat riziko spojené s jejich krátkodobým nebo dlouhodobým příjmem.Since time immemorial, mushrooms have been a source of food and medical appliance for people, a significant component of many technological processes in the food industry but also the causer of stupefying and toxic effects. This bachelor thesis describes the basic characteristics of mushrooms and representation of their important nutrients. It more dedicates to health-promoting substances that can positively affect the quality of consumer's life or may represent an important role in the prevention of many diseases. It also defines their consequence and effect in human body. On the other hand, it points out to toxic substances that may endanger health and life of people and denote hazard associated with their short-term or long-term income.
Klíčová slova:
alimentární riziko; biologie hub; prospěšné látky; význam; živiny