Název:
Vliv technologie ustájení na parametry mléčné užitkovosti dojnic českého strakatého skotu
Autoři:
Buřvalová, Michaela Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá ustájením dojeného skotu, druhy technologie ustájení a jejich vlivu na parametry mléčné užitkovost dojnic. Práce v teoretické části představuje nejprve plemeno českého strakatého skotu, dále problematiku mléčné užitkovosti a možné varianty technologií ustájení používaných v chovu dojeného skotu. V praktické části pak byla provedena analýza vlivu technologie ustájení na parametry mléčné užitkovosti zde ustájených dojnic. Pokus byl proveden v zemědělském podniku AGRO Liboměřice a.s., konkrétně ve střediscích Pohled, Liboměřice a Nové Lhotice (stará produkční stáj a později nová produkční stáj). Z každoměsíčních kontrol užitkovosti byla po dobu dvou let získávána data o mléčné produkci, která byla pak porovnávána dle kvality ustájení v jednotlivých stájích. Provedeným pokusem bylo zjištěno, že technologie a typ ustájení mají prokazatelný vliv na dojivost i obsah složek mléka. V daném chovu byly ve starých stájích hlavními faktory působícími na mléčnou produkci pravděpodobně velikost skupin ustájených v rámci jednoho kotce, typ užívané podestýlky a kvalita stájového mikroklima. Zároveň bylo zjištěno, že vlivem působení poměrně výrazných stresových faktorů dojde i přes značné zvýšení kvality ustájení k poklesu dojivosti.This bachelor thesis studies stabling of dairy cattle, types of technologies used in dairy cattle breeding and their influence on parameters of milk production of dairy cattle. Literary review is divided in three main sections. first one is devoted to the Czech Fleckvieh cattle, the second part studies the dairy production and the last section is dedicated to possible variants of technologies used in dairy cattle breeding. In the practical part an analysis of the influence of stabling technology on dairy production parameters of dairy cows was performed. The experiment was preformed in an agriculture company AGRO Liboměřice a.s. specifically on farms Pohled, Liboměřice and Nové Lhotice (an old production stable and later also a new production stable). The dairy production data were collected from milk recording scheme for two years then were compared according to the quality of individual stables. The experiment showed, that the used technology and type of stabling has a demonstrable impact on milk yield and also on milk elements content. In this particular company the main factors that affected the dairy production were probably the amount of cows breeded within one group, the type of used litter and the quality of the stable microclimate. There was also found that due to the effect of relatively significant stress factors, the milk yield will decrease despite a notable increase in the quality of stabling.
Klíčová slova:
dairy cattle; dojený skot; milk elements; milk production; mléčná produkce; složky mléka; stable; stáj; welfare