Název:
Vliv mléčné užitkovosti a ročního období na kvalitu mleziva dojnic českého strakatého skotu ve vybraném podniku
Autoři:
Provazník, Jan Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce bylo zhodnocení vlivu mléčné užitkovosti a ročního období na kvalitu mleziva dojnic českého strakatého skotu ve vybraném chovu. Mezi sledované parametry byly zařazeny sušina, hustota, refrakce, aktivní kyselost a obsah imunoglobulinu (IgG). K danému problému byl zpracován literární přehled. Sledované vzorky pocházely ze zemědělského podniku Agrodružstvo Tištín. Vzorky byly odebírány v průběhu celého roku (od 17. 4. 2014 do 18. 1. 2015). V tomto období bylo odebráno 39 vzorků mleziva, vždy od předem vybraných dojnic, které začínaly druhou laktaci. Naměřené hodnoty byly statisticky zpracovány. Dosažené výsledky poukazují na to, že dojnice s vyšší mléčnou užitkovostí mají mlezivo méně kvalitní. Roční období ovlivnilo kvalitu mleziva tím způsobem, že dojnice otelené v zimě a na podzim měly mlezivo kvalitnější. Při posuzování vlivu zdravotního stavu jsme zjistily, že průměrné hodnoty mleziva od zdravých neléčených dojnic vykazují vyšší hodnoty hustoty, refrakce a obsahu IgG.The purpose of diploma thesis was evaluate the effect of milk production an the season on the quality colostrum Czech fleckvieh cattle in a selected breeding. Between monitored parameters were included solids, active acidity, density, imunoglobulins content and refraction. Literary review was processed to the given problem. Viewed samples came from the farm Agrodružstvo Tištín. Samples were taken during the whole year (from 17. 4. 2014 to 18. 1. 2015). In this period has been taken 39 samples of colostrum, from selected cows. These cows were all on the second lactation. The measured values were statistically processed. The results indicate, that cows with high milk production have better quality of colostrum. Seasons affected the quality of colostrum. The cows, who gave birth in the autumn and winter, had colostrum quality. We found, that healthy cows had in colostrum more immunoglobulins and solids, during the assessing the health condition.
Klíčová slova:
aktivní kyselost; dojnice; hustota; mlezivo; obsah IgG; refrakce; sušina