Název:
Růst a jatečná hodnota býků a jalovic českého strakatého plemene skotu
Autoři:
Perničková, Andrea Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Práce je zaměřena na růst skotu, jatečně upravené tělo spolu s jatečnou hodnotou. Je potřeba zmínit, že růst skotu probíhá nejintenzivněji do šestého měsíce věku. Toto období je nutné věnovat zvířeti velkou pozornost, jelikož ovlivňuje produkční období jedince. Optimální výživou a kvalitním WELFARE se zajistí, že zvíře bude v dalších letech ekonomicky významným pro svého chovatele. Jedním z nejvýznamnějších ukazatelů jatečné hodnoty je jatečná výtěžnost, která se u plemene českého strakatého skotu pohybuje kolem 58 %. Netto přírůstek je ovšem důležitým ukazatelem masné užitkovosti a zohledňuje se při šlechtění. V porovnání s jalovicemi mají býci vyšší jatečnou výtěžnost a nižší sklony k tučnění. U jalovic bylo prokázáno, že věk při porážce má významný vliv na jejich masnou užitkovost.This work focuses on increase, carcase and slaughter value. It should be mentioned that the growth of cattle is carried out intensively to six months of age. This period is necessary to pay great attention to the animal, as it affects the production period of the individual. Optima nutrition and quality WELFARE ensures that the animal will be in the coming years economically important for its farmers. One of the most important indicators of the carcass dressing percentage, which is the breed of Czech Pied cattle is around 58%. Net increase, however, is an important indicator of meat production are taken into account when breeding. Compared with heifers, bulls higher carcass yield and a lower propensity for fattening. For heifers has been shown that the age at slaughter has a significant impact on their meat production.
Klíčová slova:
hovězí maso; jatečná hodnota; jatečně upravené tělo; růst