Název:
Exogenní a endogenní faktory tvorby cibule u česneku kuchyňského v podmínkách in vitro
Autoři:
Staňková, Zuzana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V diplomové práci byl sledován vliv exogenních a endogenních faktorů na rostliny česneku kuchyňského (Allium sativum L.) v podmínkách in vitro. Byly sledovány odrůdy nepaličáku 'Lukan' a paličáku 'Lan', 'Bjetin', 'Slavin' a 'Havran' a jejich reakce na regulátory růstu přidané do MS média s 0,5 mg.l-1 2iP, 0,2 mg.l-1 NAA - varianty s PP 333, ABA, CEPA a zvýšený obsah sacharózy. V průběhu růstu rostlin byly stanoveny koncentrace etylenu, etanu a CO2 v kultivačních nádobách a byl sledován růst rostlin - tvorba cibulí a nárůst hmoty. V závěru tohoto pokusu byla ověřena stabilita donorové a explantátové rostliny pomocí DNA markerů u odrůd 'Lan' a 'Lukan'.In this thesis the study of effects exogenous and engoenous factors on garlic (Allium sativum L.) plats in vitro was done. Species 'Lukan', 'Lan', 'Bjetin', 'Slavin' a 'Havran' were observed with their reactions to growth regulators added to MS medium with 0,5 mg.l-1 2iP, 0,2 mg.l-1 NAA - variants with PP 333, ABA, CEPA and increased sucrose content. During the growth of the plant, ethylene, ethane and CO2 concentrations in culturing bulbs were determined and plant growth was monitored, namely bulb creation and mass increase. At the end of the experiment, the stability of donor plant and explant was verified using DNA markers in 'Lan' and 'Lukan' species.
Klíčová slova:
ABA; CO2; etan; PP 333; sacharóza; |DNA| |markery|; |etylen|