Original title:
Jakost masa lovné zvěře a zvěře z farmových chovů
Authors:
Indráčková, Martina Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Téma bakalářské práce je Jakost masa lovné zvěře a zvěře z farmových chovů. Cílem bylo zaměřit se na jakostní parametry u masa, respektive zvěřiny a na závěry vědeckých studií, které se zabývají specifickými jakostními ukazateli masa farmové a lovné zvěře. Je zde uvedeno rozdělení zvěře, popsána charakteristika vybraných druhů zvěře, péče o zvěř a vývoj lovu, až po samotné získávání zvěřiny. Dále jsou zde uvedeny veterinární a hygienické požadavky na maso a uvádění zvěře do oběhu. Značná část je věnována biologickým, chemickým a fyzikálním rizikům z konzumace masa. V závěru práce jsou uvedeny hlavní rozdíly mezi lovnou a farmovou zvěří a popsány vybrané druhy farmových zvířat.The subject of the bachelor thesis is The Quality of Game Meat and Game Farmed Herds. The main goal of this study was to focus on the quality parameters of the meat or game meat and also on the already existing conclusions of those scientific studies, which dealt with some specific indicators of farmed and hunting game meat quality. The thesis includes the game's devision, description of some of its kinds and information on game keeping, hunting development and even on gaining the game itself. Besides it covers also veterinary and hygienic requirements on the meat and on the release of the game to the market. Considerable part of the thesis deals with possible biological, chemical and physical risks of meat consumption. The major differences between farmed and hunting game as well as selected kinds of farmed game are described in the conclusion of the thesis.
Keywords:
farmové chovy; kvalita; rizika; zvěřina