Název:
Výroba piva s CHZO "České pivo" a piva vyráběného v EU
Autoři:
Dolníčková, Tamara Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem mé bakalářské práce je popsat problematiku týkající se postupu výroby piva v České republice -- počínaje charakteristikou jednotlivých surovin, které jsou potřebné k vaření piva (ječmen a výrobu sladu s ním spojenou, chmel, vodu a kvasinky) posléze podrobněji charakterizovat jednotlivé technologické operace, které v pivovaru probíhají (rmutování, chmelovar, kvašení, filtrace a pasterace piva), popsat a vymezit chráněné zeměpisné označení "České pivo", kromě toho vyjmenovat a popsat odrůdy ječmene, který je preferován pro České pivo a vysvětlit, jak se naše piva liší od piv vyráběných v Evropské unii, případně které konkrétní druhy jsou preferované v ČR a které v zahraničí.The aim of my bachelor thesis is to describe issues regarding the process of beer production in the Czech Republic - starting with the characteristics of individual raw materials that are needed for brewing (barley and malt associated therewith, hops, water and yeast), then further characterize the all operations that take place in the brewery (mashing, wort boiling, fermentation, filtration and pasteurization of beer), describe and define the protected geographical indication "Czech beer", to name and describe varieties of barley, which is preferred for Czech beer and explain how our beer differs from beers produced in the European Union, or which specific species are preferred in the country and in foreign countries.
Klíčová slova:
chmel; chráněné zeměpisné označení České pivo; slad; spodní kvašení; české pivo