Název:
Významné obsahové látky u vybraného druhu zeleniny
Autoři:
Jacková, Zdenka Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá popisem významných obsahových látek u Daucus carota L. Experimentální část byla zaměřená na sledování a vyhodnocení obsahových látek u vybraných devíti moderních odrůd: 'Kardila', 'Rubína', 'Karkulka', 'Jolana F1', 'Kráska', 'Katlen', 'Jarana F1', 'Koloseum F1', 'Jitka F1'. Z těchto vybraných moderních odrůd došlo ke stanovení obsahu vitamínu C, sušiny, antioxidantů, minerálních látek, refraktometrické sušiny, dusičnanů, karotenoidů a hrubé vlákniny. Cílem prováděného experimentu bylo porovnat výsledky experimentu s ostatními literárními prameny. Nejlepších výsledků dosahovala odrůda 'Kráska' naopak těch nejhorších dosahovala odrůda 'Koloseum F1'. Na základě zjištěných výsledku je dobré ve sledování pokračovat.Bachelor thesis is focused on description of important content substances in Daucus carota L. Experimental part is focused on monitoring and evaluating of content substances in nine picked cultivars: 'Kardila', 'Rubína', 'Karkulka', 'Jolana F1', 'Kráska', 'Katlen', 'Jarana F1', 'Koloseum F1', 'Jitka F1'. Vitamin C, dry matter, antioxidants, minerals, refractometric dry matter, nitrates, carotenoids and roughage were determined. Aim was to summarize all results from experiment and compare them with other literary sources. The best results had 'Kráska' variety and the worst had 'Koloseum F1' variety. According to these results, it is recommended to continue in research.
Klíčová slova:
Daucus carota L.; minerální látky; mrkev obecná; vitamíny; |karotenoidy|