Název:
Obsah přiboudliny v ovocných destilátech
Autoři:
Borko, Jozef Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Přiboudliny jsou typické sloučeniny pro ovocnou šťávu, ale rovněž pro destilační frakce (Luter, úkap, jádro, dokap). Z odrůdy TOPAZ byl připraven kvas, který byl pomocí destilace převeden na zmíněné destilační frakce. Vzorky čerstvé jablečné šťávy a destilačních frakci byly uloženy do chladícího boxu při teplotě - 18 ° C. Analýzy přiboudlin a ostatních látkových složek byly stanoveny SPME / GC / MS. Analyticky zpracované vzorky (zachycené do dutého vlákna) a následnou desorpcí byly rozděleny na kapalinové koloně. Na hmotnostním spektrometry se analytické píky kvantifikovali podle standardů, u kterých je poznána m / z. Ze sumy analytů pro každou analytickou část (šťáva - destilační frakce) byly látky analyticky rozděleny podle chemické skupiny na alkoholy, rozvětvené alkoholy, aldehydy, ketony, estery a terpeny.Fusel typical compounds for fruit juices, but also for distillate fractions (Luther head, heart, tail). Of the varieties TOPAZ was ready to leaven, which was converted by distillation to the mentioned distillate fractions. Samples of fresh apple juice and distillate stocks were stored in a cooling box at - 18 ° C. Analysis of fusel oils and other ingredients of fabric were determined SPME / GC / MS. Analytical treated sample (captured in the hollow fiber), followed by desorption of the liquid was divided column. The mass spectrometer analytical peaks quantified according to the standard for which is a recognized m / z. Of the amount of the analyte for each analytical unit (juice - boiling fraction) were separated substance of analytical chemical group of the alcohols, branched alcohols, aldehydes, ketones, esters and terpenes.
Klíčová slova:
alkohol; aminokyseliny; analytické metody; destilace; fermentace; Přiboudlina