Original title:
Technologie výroby zakysaných mléčných výrobků
Authors:
Parkanová, Veronika Document type: Bachelor's theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem bakalářské práce je popsat technologii výroby zakysaných mléčných výrobků. První část práce je zaměřena na členění zakysaných mléčných výrobků podle platné legislativy a fyzikálně-chemické požadavky. V další části jsou popsány jednotlivé druhy zakysaných mléčných výrobků (jogurt, kysaná smetana, kysané podmáslí, kefír a další). Dále se práce zabývá technologií výroby zakysaných mléčných výrobků, která je sepsána v jednotlivých bodech, a to od získávání mléka až po plnění do obalů. V závěrečné části jsou zde popsány jednotlivé vlastnosti a zdravotní benefity spojené s konzumací výše uvedených výrobků a mikroorganismy, které mají příznivý účinek na lidské zdraví.The aim of this bachelor thesis is to describe production technology of fermented milk product. The first part is dealing with classification of fermented milk products according to current legislation and physical chemistry requirements. In the next part there are described individual types of fermented milk products (yogurt, skimmed milk, buttermilk, kefir and others). Furthermore, this thesis deals with production technology of fermented milk products, this is described step-by-step, from obtaining milk to filling packages. In the last part are listed properties and health benefits coming from consumption of above listed products, there are also described microorganism, that have positive effects on human health.
Keywords:
dairy starter cultures; fermentace; fermentation; jogurt; kefir; kefír; milk; mléko; probiotics; probiotika; yogurt; čisté mlékařské kultury