Název:
Účinnost nízkoproteinových krmných směsí s doplňkem limitujících aminokyselin u brojlerů
Autoři:
Kupčíková, Lucie Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce bylo zjistit vliv čtyř různých hladin dusíkatých látek v krmných směsích s doplňkem limitujících aminokyselin na růst kuřat, konverzi krmiva a kvalitu jatečně upraveného těla (JUT). Pokus byl proveden na 2640 kuřatech hybridů ROSS 308 od 10. dne věku do 30. dne věku. Kuřata byla rozdělena do 4 skupin po 6 opakováních a přijímali krmnou směs s odlišnou hladinou dusíkatých látek, doplněnou o synteticky vyráběné aminokyseliny. Do 10. dne žrala všechna kuřata stejnou krmnou směs BR1. Od 10. dne věku skupina NL22 přijímala v krmné směsi 22 % NL, kontrolní skupina K přijímala 20,8 % NL, skupina NL20 přijímala 19,5 % NL a skupina NL18 přijímala 18 % NL, přičemž obsah stravitelných limitujících aminokyselin (lysin, methionin, leucin, izoleucin, threonin, tryptofan a valin) byl ve všech skupinách shodný. Statisticky průkazně nejhůře (P<0,05) rostla kuřata skupiny NL18, oproti tomu nejlépe rostla kuřata skupiny NL20. Statisticky nejlepší konverze krmiva dosáhla kuřata ve skupině NL20 a opět nejhorší konverze dosáhla skupina NL18. Jatečná výtěžnost a hmotnost prsní svaloviny byla statisticky průkazně nejlepší (P<0,05) u skupiny NL22. JUT skupiny NL18 mělo statisticky průkazně nejvyšší (P<0,05) podíl abdominálního tuku. Na základě výsledků lze doporučit využívání 19,5% hladiny dusíkatých látek s doplňkem limitujících aminokyselin, bez průkazného vlivu na konverzi krmiva a růst brojlerových kuřat.The aim of the study was to evaluate the effect of four crude protein (CP) levels supplemented with limiting amino acids in the broiler diets on broilers growth, feed conversion ratio (FCR) and carcass quality. Hybrid ROSS 308, 2640 chickens, were divided into four groups and they fed grower diets with 22; 20,8; 19,5 and 18% of crude protein. The experiment period lasted from 10 to 30 days of age. Starter and finisher diets were the same for all groups. Grower diets were optimized in digestible limiting amino acids (lysine, methionine, leucine, izoleucine, threonine, tryptofan a valine). The lowest growth intensity was observed in the broilers fed 18% CP (P<0.05) on the other side the highest weight was found in the group fed 19,5% CP (P<0.05). The best FCR was found at feeding 19,5% CP and the worst at feeding 18% CP (P<0.05). The carcass yield and breast yield was the highest in group fed 19,5% CP (P<0.05). The highest proportion of abdominal fat was found in group fed 18% CP (P<0.05). On the basis of the results we can recommend the level 19,5% crude protein in grower diets supplemented by limiting amino acids without negative effect on FCR and broiler growth.
Klíčová slova:
brojleři; hladina dusíkatých látek; konverze krmiva; kvalita JUT; růst