Název:
Produkční a ekonomické hodnocení pěstování cukrovky při různých způsobech zpracování půdy
Autoři:
Jašková, Sabina Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cukrová řepa patří mezi velmi významné plodiny, jak z pohledu agrotechnického, tak i ekonomického. Diplomová práce se zabývá hodnocením různých variant zpracování půdy a jejich vlivem na výši výnosu, cukernatost a ekonomiku pěstování cukrové řepy. Vlastní pokus byl veden na polní pokusné stanici v Žabčicích. Pro hodnocení byl vybrán polní pokus AGRO 2. V rámci osevního postupu byla cukrovka pěstována po pšenici ozimé. Byly hodnoceny tři varianty zpracování půdy I. -- klasické s orbou, II. -- minimalizační technologie (kypření), III. -- minimalizační technologie (přímé setí). Byly srovnávány tři různé způsoby zpracování půdy. Byly hodnoceny výsledky dosažené v letech 2012 - 2014. Vyhodnocené výsledky ukázaly, že vliv zpracování půdy na výnos bulev nebyl statisticky průkazný. Nejvyšší průměrný výnos byl zjištěn u tradičního zpracování s orbou. Vliv zpracování půdy nebyl statisticky průkazný ani u výnosu chrástu, ale u cukernatosti ano. Projevila se určitá tendence zvyšování obsahu cukru při nižší intenzitě zpracování. Statisticky průkazný byl vliv ročníku. Výnosově nadprůměrný byl rok 2014. Po vyhodnocení ekonomických ukazatelů pěstování cukrovky, lze konstatovat, že díky vyšším výnosům byly nejvyšší tržby na 1 ha dosaženy u tradičního zpracování půdy. Výsledky sledování ukazují na to, že je jistá možnost redukce hloubky a intenzity zpracování půdy k cukrové řepě. Prioritou je samozřejmě dosahovat dobrých výnosů při nižších nákladech. Minimalizační zpracování půdy se poměrně hodně rozšiřuje a s ní jsou spojeny jak ekologické, tak ekonomické výhody.Sugar beet belongs to group of very importat crops in the agrotechnical and an economic terms. This dissertation deals with the evaluation of different variants of land processing and their influence on the amount of yield, sugar content and economy of sugar beet cultivation. The main experiment was conducted at the experimental field station in Žabčice. The evaluation was based on field experiment AGRO 2. As part of the crop rotation sugar beet was grown after winter wheat. Three variants of land processing were evaluated I. -- Classical with plowing, II. - Minimization technology (loosening), III. - Minimization technology (direct sowing). Three different methods of land processing were compared. Results achieved in years 2012 - 2014 were evaluated. Evaluation of the results showed that influence of land processing on yield of tubers was not statistically evidential. The highest avarage yield was found in the traditional processing with plowing. Influence of land processing was not statistically evidential even at the yield of rosette of leaves, but it was statistically evidential at sugar content. A certain tendency of increasing the sugar content at a lower land processing treatment was proven. Influence of the year was statistically evidential. Above standard was yield at the end of year 2014. After evaluation of the economic indicators of sugar beet, we can say that higher yields and the highest sales per 1 hectar were achieved, thanks to the classic land processing. Results of the study show that there is certain possibility of reducing depth and intensity of land processing for sugar beets. Of course the priority is to achieve good returns at lower costs. Minimal land processing is relatively fast expanding, and both ecological and economic advantages are connected with it.
Klíčová slova:
cukernatost; cukrovka; výnos; zpracování půdy