Název:
Využití dimetyldikarbonátu v technologii vín révy vinné
Autoři:
Sýkora, Luboš Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce se zabývá popisem a účinky dimetyldikarbonátu a možnostmi jeho použití v technologii výroby vína jak náhrady SO2. Praktická část pak popisuje pokusy s použitím DMDC ve třech různých fázích výroby vína jako sterilizace moštu, zastavení kvašení a sterilizace vína ve fázi před láhvováním.This thesis deals with description and effect of usage of dimethyldicarbonate in the process of wine making and possibilities of its use as SO2 substitution. Practical part then describes trials of using DMDC in three different stages of wine making which is must sterilization, stopping the fermentation and finished wine sterilization.
Klíčová slova:
dimetyldikarbonát; kyselina sorbová; nasycené vyšší mastné kyseliny; substituce SO2