Název:
Obsahové látky v káve
Autoři:
Ježovičová, Lucia Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Ježovičová, L. Obsahové látky v kávě. Bakalářská práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2015. Bakalářská práce je zaměřena zejména na obsahové látky v kávě, s ohledem na fenoly. Úvodní část práce byla věnována charakteristice kávovníku a technologii výroby. Jednotlivé technologické úseky (sběr, sušení, pražení a jiné) značně ovlivňují výsledný produkt a tím je ovlivněn i výsledný obsah látek. Větší prostor, oproti jiným látkám, je věnován kofeinu a kyselině chlorogenové. Praktická část byla zaměřena na fenoly a aminokyseliny nacházející se v instantní kávě.Ježovičová, L. Substances contained in coffee, Bachelor thesis. Brno: Mendel Univer-sity, 2015. The Bachelor thesis is focused on the substances present in coffee with special emphasis on phenols. The introductory part of the thesis deals with the characteristics of a coffee tree and basic production technology. Individual technological stages (collecting, dry-ing, roasting etc.) greatly affect the final product and therefore the final content of substances. More space, compared to other substances, is dedicated to caffeine and chlorogenic acid(s). The practical part reports quantification of phenols and amino acids in selected samples of instant coffee.
Klíčová slova:
aminokyseliny; fenoly; kofein; kyselina chlorogenová; káva