Název:
Balení potravin
Autoři:
Zajoncová, Veronika Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá jednotlivými druhy obalů, které se používají v potravinářském průmyslu. Mezi nejčastěji používané materiály pro výrobu obalu se řadí dřevo, papír, sklo, kov, textil a plasty. Mezi hlavní funkce obalu patří manipulační, ochranná, informační, prodejní a ekologická. Dále je práce zaměřena na cizorodé látky, které se mohou v potravinách nacházet. Nejčastěji jsou to estery kyseliny ftalové, formaldehyd, bisfenol A. Ty se mohou vyskytovat v potravině pouze v minimálním množství. Také jsem do práce začlenila problematiku označování potravin. Základním zdrojem informací pro spotřebitele jsou údaje na obalech. Podle toho se spotřebitel rozhodne při výběru potravin z velkého množství výrobků. Legislativa stanovuje požadavky na označování potravin, zaměřuje se na potraviny balené, nebalené a zabalené.The bachelor thesis deals with various types of packaging used in the food industry. The most commonly used materials for packaging include wood, paper, glass, metal, textiles and plastics. The main function of package include handling, safety, information, trade and ecological. Further work is aimed at foreign substances that may be located in food. Most of them are esters of phthalic acid, formaldehyde, and bisphenol A. These may be present in food in only small amounts. I also work to integrate the issue of food labeling. The primary source of information for consumers on the packaging of the data. Accordingly, the consumer chooses food choice from a wide range of products. Legislation establishes labeling requirements, focusing on the food packaged, unpackaged and wrapped.
Klíčová slova:
balení; legislativa obalů; obaly; označování