Název:
Složení a vlastnosti ovčího mléka a jeho využití v mlékárenství
Autoři:
Nováková, Vendula Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce poskytuje informace o složení a vlastnostech ovčího mléka a také vlivech působících na jeho složení a vlastnosti. Jednotlivé složky a vybrané vlastnosti ovčího mléka jsou srovnávány s mlékem kravským. Dále je práce zaměřena na výživové aspekty ovčího mléka a produkty z něj vyrobené. Závěrem jsou charakterizovány nejvyhledávanější výrobky z ovčího mléka, což jsou zejména sýry, pro které je ovčí mléko vzhledem ke složení nejvhodnější. A také jsou popsány ostatní výrobky vyznačující se vysokou nutriční hodnotou a pozitivním vlivem na organismus člověka.This bachelor thesis provides information on composition and properties of sheep's milk and deals with impacts affecting its composition and properties. Individual components and selected properties of sheep's milk are compared with those of cow's milk. The thesis also focuses on nutritional aspects of sheep's milk and its products. In the final part of the thesis I describe the most popular products from sheep's milk, including mostly cheese, for the production of which is the sheep's milk the most suitable option, and I describe other products characterized by high nutritional value and positive effect on human organism.
Klíčová slova:
kasein; ovčí mléko; sýry; vitamíny; výživa