Název:
Stanovení biologicky aktivních látek jednobuněčných řas a jejich vzájemné porovnání
Autoři:
Straka, Marek Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V úvodních kapitolách jsem se zabýval literárním shrnutím jednotlivých mikrořas a jejich metabolitů, které jsou klíčovou záležitostí této práce. V experimentální části práce byly stanovovány obsahy metabolitů: proteiny, chlorofyly, karotenoidy, polyfenolické látky, flavonoidy a byla měřena antioxidační kapacita u mikrořas Scenedesmus obliquus (Turpin) Kützing, Trebouxia erici (Ahmadjian), Scenedesmus quadricauda (Chodat) Hegewald, Parachlorella kessleri (Fott a Nováková) Krienitz, Coccomyxa simplex (Mainx) Fott a Chlorella vulgaris (Biejerinck). Stanovení probíhalo spektrofotometrickou metodou z metanolových a etanolových extraktů. Následně byly řasy porovnávány s komerční řasou určenou jako výživový doplněk Chlorella Japan Forte značky Walmark®. Znatelný rozdíl v obsahu byl naměřen u flavonoidů, chlorofylu a a proteinů, které byly v porovnání s kultivovanou řasou Chlorella vulgaris podstatně vyšší, ta oproti výživovému doplňku obsahovala více karotenoidů. V porovnání s jinými řasami vykazovala kultivovaná řasa Chlorella vulgaris i zakoupená řasa Chlorella Japan Forte v některých případech znatelné rozdíly v obsahu metabolitů a antioxidační kapacity.In introduction chapters I've summarized the literary knowledges about microalgae and its metabolites which were the key subject of this thesis. The experimental part determines the content of metabolites such as proteins, chlorophylls, carotenoids, polyphenolic substances, flavonoids and a measurement of antioxidant capacity of microalgae Scenedesmus obliquus (Turpin) Kützing, Trebouxia erici (Ahmadjian), Scenedesmus quadricauda (Chodat) Hegewald, Parachlorella kessleri (Fott and Nováková) Krienitz, Coccomyxa simplex (Mainx) Fott a Chlorella vulgaris (Biejerinck). The chosen method of research was spectrometry using methanol and ethanol extracts. The results later were compared with the Chlorella Japan Forte by Walmark® commercial food supplement. There was a distinctive difference in amounts of flavonoids, chlorophyll a and proteins in comparison with cultivated Chlorella vulgaris algae. The cultivated Chlorella vulgaris on the other hand contained higher amount of carotenoids. In comparison with other microalgeas, both Chlorella vulgaris and nutritional supplement Chlorella Japan Forte showed the difference in antioxidant capacity and the content metabolites.
Klíčová slova:
biological active compounds; biologicky aktivní látky; Chlorella Japan Forte; doplněk stravy; food supplement; microalgae; mikrořasy; secondary metabolite; sekundarní metabolity