Název:
Skladování teplomilného peckového ovoce
Autoři:
Pernikář, Jiří Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce na téma Skladování teplomilného peckového ovoce zahrnuje teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá nejdříve historií pěstování a botanickým popisem u broskví, nektarinek a meruněk. Dále bylo popisováno látkové složení peckovin, jejich sklizeň, způsoby zjišťování zralosti, třídění plodů a skladování. Cílem praktické části bylo posoudit vliv skladování na vybraný druh peckového ovoce, k pokusu byly vybrány broskve, a to odrůdy Andross a Carson. Hodnoceny byly následující parametry: rozměry plodu a index tvaru, hmotnost plodu, hmotnost pecky a jejich procentuální poměr, obsah veškerých kyselin titračně, stanovení rozpustné sušiny refraktometricky, pevnost slupky penetrometricky. Výsledky byly vyhodnoceny a zpracovány tabelárně a graficky.Bachelor thesis on the theme storage of thermophilic stone fruits contains theoretical and practical part. Theoretical part include history and botanical description of peaches, nectarines and apricots. It also include description of nutrition composition, harvesting, sorting and storaging of stone fruits. Practical part was focused on influence of storage conditions on chosen species of the stone fruit. For evaluation were selected cultivars Andross and Carson. Evaluated were following parameters: fruit size and shape index, weight of the fruit and ston and their percentual proportion, content of titrable acids, soluble solids content and fruit firmness. Results were evaluated and presented in tables and graphs.
Klíčová slova:
Andross; broskve; Carson; skladování