Název:
Súčasný pohľad na kvalitu záhradníckych produktov z ekologickej produkcie
Autoři:
Kocanová, Mária Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce na téma: Současný pohled na kvalitu zahradnických produktů z ekologické produkce, byla zpracovaná v letech 2014 až 2016 na Ústavu zelinářství a květinářství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Ekologické zemědělství vzniklo na přelomu 19. a 20. století, jako odpověď na negativní dopad industrializace a intenzifikace výroby na životní prostředí a kvalitu potravin. Je postavené na principech ohleduplného soužití člověka s přírodou. Jeho postupné rozšiřování po světě vedlo k vytvoření mezinárodní organizace IFOAM, která dodnes s Evropskou unií zastřešuje tento typ produkce v rámci legislativy, kontroly a certifikace podniků a produktů. Po roce 1990 se tento typ produkce rozšířil i v tehdejším Československu. Za podpory IFOAM se schválily první dotace pro ekologické zemědělce, kteří se začali seskupovat do svazů. Prodej výrobků z ekologického zemědělství má u nás kratší historii, naproti tomu si u nás našel své příznivce. Kvalita výrobků, jejich označovaní a kontrola je přísně určena nařízeními EU a jednotlivými legislativami členských států. Rozdíly v kvalitě bioproduktů a produktů konvenční produkce jsou stále předmětem výzkumu. V posledních letech bylo prováděno na toto téma vícero studií, které potvrzují, že v organicky pěstovaných plodinách se nachází nižší obsah reziduí pesticidů a vyšší obsah antioxidantů. Platí však, že obsahové látky v plodinách jsou odrazem prostředí, ve kterém byly plodiny vypěstované.Work on the topic: The Actual view on Quality of Horticultural Products made in Organic Production, was compiled in 2014-2016 at the Department of Floriculture and Vegetable Growing of Mendel University in Brno. Organic horticulture was formed at the break of 19. - 20. cen. as an answer to negative consequence to environment and quality of food of industrialism and intensification. This type of horticulture is built on principles of considerate life between people and nature together. Graduate propagation of organic horticulture around the world were carried out to establish an international organization IFOAM, which are with Europe union the umbrella organization of organic agriculture system within the bounds of law, control and certification of companies and the products. After 1990 and after transition of power was organic horticulture propagated in Czechoslovakia and with IFOAM were authorized first allocations and first associations was created here. Organic production of food in this region has not so old history but it found many of supporters here. Quality of bio-products, theirs labelling and controls are strictly given by Commission regulations and on the other hand with the regulations of member states. Differences between products of organic or conventional productions are still the main point of studies. There were a lot of studies recently made which verify that in bio-products is lower incidence of pesticide residues and higher concentrations of antioxidants. In this case is actual need for uniformity of methodology and for other collection of experimental results which can bring definite conclusions. But it is generally known that content of plants reflected the environment where they were grown.
Klíčová slova:
bioprodukt; ekologické zemědělství; konvenční zemědělství; kvalita