Název:
Vliv polynenasycených mastných kyselin n-3 na expresi vybraného genu u modelového organizmu
Autoři:
Strouhalová, Eliška Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem mojí diplomové práce bylo zhodnotit vliv polynenasycených mastných kyselin n-3 (DHA a EPA) na expresi genů, hl. PPARy, u modelového organizmu. Tyto polynenasycené mastné kyseliny zvyšují expresi genu PPARy, a tím snižují riziko rozvoje zánětu a aterosklerózy. Tato hypotéza byla testována na 40 pokusných potkanech (Wistar albino), kteří byli v prvních 7 týdnech krmení dietou s přídavkem hovězího loje a slazeného kondenzovaného mléka, dokud u nich nebylo dosaženo vzniku mírné obezity a zánětu. V dalších 7 týdnech byli rozdělení do 4 skupin po 10 potkanech, jedna skupina zůstala na dietě s hovězím lojem (konrolní skupina), další skupiny dostávaly dietu s 6% přídavkem oleje ze světlice barvířské, 6% přídavkem rybího oleje (vysoký obsah EPA) nebo 6% přídavkem oleje řasy Schizochytrium (vysoký obsah DHA). Na konci pokusu byla pomocí molekulárně biologických metod změřena exprese genu PPARy. Bylo prokázáno, že strava bohatá na DHA zvyšuje expresi genu PPARy (P<0,05). U diety s obsahem rybího oleje nebylo zvýšení exprese genu PPARy průkazné (P>0,05). Tím jsme potvrdili hypotézu, že strava bohatá na PUFA n-3 snižuje riziko vzniku zánětu a aterosklerózy, a že DHA je v tomhle ohledu prokazatelně lepší než EPA.The aim of my thesis was to assess the influence of polyunsaturated fatty acids n 3 (DHA and EPA) on gene expression, mainly PPARy, in model organism. The expression of PPARy gene is increased by these polyunsaturated fatty acids and thus they decrease the risk of development of inflammation and atherosclerosis. This hypothesis was tested on 40 test rats (Wistar albino). The first 7 weeks the rats were fed with a diet containing beef tallow and sweet condensed milk until they manifested mild obesity and inflammation. During other 7 weeks they were divided into 4 groups, each containing 10 individuals. One of the groups was further fed with diet containing beef tallow (control group), other groups received diet with 6% content of oil from safflower added, 6% content of fish oil (high content of EPA) or 6% content of oil from Schizochytrium alga (high content of DHA). The expression of PPARy was measured by using molecular-biology methods at the end of the trial. It was proven that the diet rich on DHA increases PPARy gene expression (P<0,05). The increase of PPARy gene expression in a diet containing fish oil was inconclusive (P>0,05). With these results we confirmed the hypothesis that diet rich on PUFA n3 decreases the risk of inflammation development and atherosclerosis and that DHA is significantly more effective.
Klíčová slova:
ateroskleróza; DHA; EPA; exprese genů; PPARy; PUFA n-3