Název:
Podpora odolnosti zeleniny prostřednictvím inokulace symbiotickými a podpůrnými mikroorganismy
Autoři:
Koluchová, Lucie Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce na téma „Podpora odolnosti zeleniny prostřednictvím inokulace symbiotickými a podpůrnými mikroorganismy“ se zabývá vlivem stresových faktorů při produkci zeleniny a jejich potlačení pomocí symbiotických a podpůrných mikroorganismů. V literární rešerši je popsaná problematika abiotických a biotických stresorů, možnosti jejich omezení, popis symbiotických mikroorganismů a salátu listového. Cílem praktické části je realizace pokusu na modelové zelenině salátu listového (Lactuca sativa var. crispa) odrůda 'Verala', který je inokulován symbiotickými mikroorganismy Funneliformis mosseae a Trichoderma harzianum. Abiotický stresor reprezentuje zasolení, aplikované k rostlinám v různých koncentracích chloridu sodného. Vyhodnocuje se vliv stresoru a účinnost použitých symbiotických mikroorganismů na produkci salátu.The diploma thesis on the topic "Supporting resistance of vegetables through inoculation with symbiotic and supportive microorganisms" deals with the influence of stress factors during vegetable production and their suppression using symbiotic and supportive microorganisms. The literature review describes the problem of abiotic and biotic stressors, the possibilities of reducing their impact, a description of symbiotic microorganisms and lettuce. The aim of the practical part is to carry out an experiment on the model vegetable lettuce (Lactuca sativa var. crispa) variety 'Verala', which is inoculated with symbiotic microorganisms Funneliformis mosseae and Trichoderma harzianum. An abiotic stressor represents salinity, applied to plants in different concentrations of sodium chloride. The influence of the stressor and the effectiveness of the used symbiotic microorganisms on lettuce production are evaluated.
Klíčová slova:
Funneliformis mosseae; lettuce; salinity; salát listový; stresové faktory; stress factors; symbiotic microorganisms; symbiotické mikroorganismy; Trichoderma harzianum; zasolení