Název:
Faktory ovlivňující množství a kvalitu látek fenolické povahy v rodě Mentha L. (máta)
Autoři:
Životská, Ivana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V diplomové práci byla popsána morfologie mát, pěstovaných v Experimentální zahradě ZF MENDELU. Dále byly shromážděny informace o vnějších a vnitřních faktorech, které mají vliv na obsah fenolických látek u máty. Celkem 31 taxonů máty (Mentha L.) bylo hodnoceno z hlediska celkového obsahu fenolických látek, celkového obsahu flavonoidů a celkové antioxidační kapacity. Stanovováno bylo v čerstvé a sušené nati, sklízené v období před květem a v plném květu. Celkový obsah fenolických látek (TPC) byl stanoven spektrofotometricky pomocí Folin-Ciocalteuova činidla. Hodnoty byly vztaženy k ekvivalentu kyseliny gallové (GAE) a pohybovaly se v rozmezí 805,68 – 6485 mg GAE/100 g DW. Celkový obsah flavonoidů (TFC) byl stanoven spektrofotometricky. Hodnoty byly vyjádřeny jako ekvivalent katechinu (CE) a byly stanoveny v rozmezí 1803,02 – 22321 mg CE/100 g DW. Pro stanovení celkové antioxidační kapacity (TAC) byla použita metoda DPPH. Výsledky byly vyjádřeny jako ekvivalent troloxu (TE) a pohybovaly se v rozmezí 16,21 –259,68 mM TE/100 g DW.In the final work was described morphological parameters of mint, which were cultivated on Experimental garden of ZF MENDELU. A close attention was paid to internal and external factors then were assessed influencing phenolic compounds and total antioxidant capacity. Thirty-one taxons of mint (Mentha L.) were evaluated for the total phenolic content (TPC), total flavonoid content (TFC) and total antioxidant capacity (TAC). The material used for evaluation was fresh and dried aerial part, which was harvested before flowering and during flowering. The total phenolic content (TPC) was determined by a spectrophotometrically using the Folin-Ciocalteu method. Results were expressed as Gallic Acid Equivalents (GAE) and were within 805,68 – 6485 mg GAE/100 g DW. The total flavonoid content (TFC) was measured spectrophotometer. Results were expressed as standard of Catechin (CE) and values of TFC were between 1297,84 and 22321,49 mg CE/100 g DW. The total antioxidant capacity (TAC) was determined by the DPPH method. Results were expressed as equivalent of Trolox (TE) and were found within 15,85 to 259,68 mM TE/ 100 g
Klíčová slova:
DPPH; faktory vnitřní; faktory vnější; Mentha L.; máta; TAC; TFC; TPC