Název:
Zdravotní účinky vína
Autoři:
Líbalová, Klára Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tématem této bakalářské práce je popis zdravotních účinků vína na lidský organismus. Na začátku jsou popsané informace o definici alkoholu, jeho rozdělení, dále historie konzumace alkoholu, historie léčení vína a historie pěstování révy vinné u nás a v neposlední řadě chemické složení vína. Dále jsou zde popsány pozitivní i negativní účinky vína na jednotlivé onemocnění lidského těla, mezi nejvýznamnější z nich patří například rakovina či diabetes mellitus. V další části jsou zmíněny fenolické látky, jejich charakteristika, rozdělení podle výskytu v červeném víně, také probiotická fermentace polyfenolů a jejich působení na jednotlivé chemické biomarkery. V poslední části jsou popsány Sirtuiny, jejich charakteristika, deacetylační aktivita a vliv sirtuinů na zdraví člověka.The topic of this bachelor thesis is a description of the health effects of wine on the human organism. At the beginning, is described information about the definition of alcohol, its division, furthermore the history of consumption of alcohol, the history of wine treatment, the history of grapevine cultivation in our country, and lastly, the chemical composition of wine. Further are described positive as well as negative effects of wine on individual diseases on the human body, amongst which the most significant belong, for example, cancer or diabetes mellitus. In the next part, are mentioned phenolic substances, their characteristics, division by the presence in red wine, and also probiotic fermentation of polyphenols, and their effects on individual chemical biomarkers. The last part describes Sirtuins, their characteristics, deacetylation activity and the influence of sirtuins on human health.
Klíčová slova:
chemical composition of wine; chemické složení vína; fenolické látky; health effects; phenolic substances; sirtuins; sirtuiny; zdravotní účinky