Název:
Senzorické hodnocení bylinných čajů z konvenční a ekologické produkce
Autoři:
Haluzová, Klára Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V teoretické části bakalářské práce na téma Senzorické hodnocení bylinných čajů z konvenční a ekologické produkce jsou shrnuty základní teoretické poznatky týkající se problematiky bylinných čajů a senzorické analýzy. Praktická část se zabývá posouzením vlivu konvenčního a ekologického způsobu produkce na senzorické vlastnosti bylinných čajů. Pro senzorické hodnocení bylo připraveno deset vzorků jednodruhových bylinných čajů, pět druhů od konvenčního producenta a pět stejných druhů čajů od producenta ekologického. Jednalo se o čaje: měsíčkový, heřmánkový, kopřivový, mátový a šalvějový. Hodnocení bylo provedeno v senzorické laboratoři Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity v Brně, v březnu 2016, deseti proškolenými hodnotiteli. U vzorků byly hodnoceny následující deskriptory: celkový vzhled suchého čaje před přípravou, intenzita vůně, příjemnost vůně, přítomnost cizích vůní, odstín barvy a její intenzita, čirost, intenzita chuti, příjemnost chuti, přítomnost cizích chutí a celkový dojem po přípravě. Pro hodnocení čajů byla použita popisná metoda, kategorové stupnice a grafické nestrukturované stupnice. Na základě senzorické analýzy bylo zjištěno, že vybrané druhy čajů byly v suchém stavu hodnoceny lépe v případě ekologické produkce. U připravených nápojů však nemůžeme jednoznačně říci, které čaje měly lepší senzorické vlastnosti. Lze tedy konstatovat, že u bylinných čajů nebyly senzorické vlastnosti způsobem produkce výrazně ovlivněny.In the theoretical part of the bachelor thesis focused on the topic Sensory evaluation of herbal teas from the conventional and ecological production, the basic theoretical knowledge concerning the issue of herbal teas and sensory analysis are summed up. The practical part deals with the assessment of the influence of conventional and ecological way of production on sensory characteristics of herbal teas. Ten samples of teas of one sort were prepared for the sensory evaluation, five sorts from the conventional producer and five of the same teas from the ecological producer. Tested herbal teas were chamomile, marigold, nettle, peppermint and sage. The evaluation was performed in the sensory laboratory of the Department of Food Technology of the Mendel University in Brno in March 2016 by ten trained evaluators. Following descriptors were evaluated with each sample: overall visual aspect of dry tea before preparation, intensity of aroma, acceptability of aroma, presence of strange aroma, colour hue and its intensity, clearness, intensity of flavour, acceptibility of flavour, presence of strange flavours and overall impression after preparation. For the teas evaluation was used the method of description, category scales and graphical unstructured scales. On the grounds of the sensory analysis it was found that selected sorts of teas in dry state were evaluated better at the ecological production. However, we cannot definitely say which teas had better sensory characteristics. It can be stated that when herbal teas are concerned, the sensory characteristics were not notably influenced by the way of production.
Klíčová slova:
charakteristiky; léčivé byliny; pěstování; senzorická analýza; zpracování