Název:
Potravinový odpad v restauračních zařízeních a možnosti jeho snižování
Autoři:
Faltinková, Michaela Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tématem této diplomové práce je problematika plýtvání potravinami se zaměřením na potravinový odpad vznikající v restauračních zařízeních. V literárním přehledu jsou charakterizovány hlavní příčiny vzniku potravinového odpadu včetně jeho negativních vlivů na životní prostředí a celou společnost. Součástí rešerše je také vymezení aktuální situace ve světě, Evropské unii i České republice a přehled o strategiích, legislativních opatřeních a iniciativách usilujících o snížení tvorby odpadu z potravin. Vlastní práce je zaměřena na analýzu vybraných restauračních podniků, v nichž je prostřednictvím osobního rozhovoru a praktického měření stanoveno celkové množství vyprodukovaného potravinového odpadu. S využitím získaných výsledků byla následně formulována doporučení zaměřená na prevenci a snižování potravinového odpadu nejen v daných podmínkách.The theme of this thesis is the food waste with a focus on food waste in restaurant establishments. The literature review describes the main causes of food waste generation and its negative effects on the environment and society as a whole. The theoretical part also includes the description of the current situation in the world, the European Union and the Czech Republic and an overview of strategies, legislative measures and initiatives aimed at reducing food waste generation. In the practical part of the thesis there is an analysis of the selected restaurant, where the total amount of thrown out food is determined by using a personal interview and practical measurement. Using the results obtained, recommendations for preventing and reducing food waste were formulated and they can be used in all restaurants with similar conditions.
Klíčová slova:
analysis of activities; analýza činností; food handling; food loss; food waste; manipulace s potravinami; plýtvání potravinami; potravinový odpad; preventive measures; preventivní opatření; restaurace; restaurants