Název:
Hodnocení perspektivních zelenin z hospodářského a nutričního hlediska
Autoři:
Sodomková, Martina Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá studiem vybraných druhů asijských zelenin. Důraz byl kladen především na technologii pěstování a následnou nutriční kvalitu plodin. Do pokusu byly zahrnuty tři odrůdy laskavce jedlého (Amaranthus sp L.), dvě odrůdy salátu chřestového (Lactuca sativa L. var. angustana L. H. Bailey), salát indický (Lactuca indica L.), šrucha zelná (Portulaca oleracea L.), talinum latnaté (Talinum paniculatum (Jacq.) Gaertn.) a kukuřice cukrová (Zea mays L.). Hodnoceny byly růstové, výnosové parametry a významné obsahové látky, jako je vitamin C, antioxidační kapacita, minerální látky a další. Experiment byl realizován v prostorách Zahradnické fakulty v Lednici v roce 2014. Na základě výsledků pokusu byly zjištěny rozdíly v nárocích na pěstování i v obsahových látkách jednotlivých zelenin. Celkově se ale jedná o druhy schopny přizpůsobit se podmínkám v České republice. Úspěšně byly vypěstovány všechny druhy a z hlediska obsahových látek se jedná o velmi rozmanité druhy s širokým uplatněním. Jako perspektivní zelenina se snadným pěstováním a pestrým nutričním složením se jevil především laskavec jedlý, salát chřestový a šrucha zelná.This diploma work consists of the study of chosen species of vegetables of an Asian origin. The focus is put on the technology of growing these vegetables and also on their nutritive qualities. Three species of pigweed (Amaranthus sp L.), two species of asparagus lettuce (Lactuca sativa L. var. angustana L. H. Bailey), indian lettuce (Lactuca indica L.), common purslane (Portulaca oleracea L.), jewels of opar (Talinum paniculatum (Jacq.) Gaertn.) a sweet corn (Zea mays L.) were included in the experiment. The evaluation of growth and profit parameters was made and furthermore, the evaluation of important content elements such as the Vitamin C, antioxidation capacity, the content of minerals et cetera. The experiment was carried out in the area of Faculty of Horticulture in Lednice in 2014. Based on the results of the experiment the differences between the growth demands of each vegetable species were recognized, as well as the differences of the content elements of each species. As all species were successfully cultivated, we can claim that these types of vegetables are capable of acclimatizing to the conditions of the Czech Republic. Regarding their content they are diverse species with a wide utilization. pigweed, asparagus lettuce and common purslane in particular, have proved to be perspective species of vegetables with an easy growing method and wide nutritive values.
Klíčová slova:
kukuřice cukrová; laskavec jedlý; salát chřestový; salát indický; talinum latnaté; šrucha zelná