Název:
Využití kmínu kořenného ve výživě brojlerových kuřat
Autoři:
Svačinová, Monika Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce na základě krmného pokusu sleduje vliv kmínu kořenného (Carum carvi) na užitkové vlastnosti a biochemické parametry krve brojlerových kuřat. Cílem práce bylo shrnout dosud zjištěné poznatky o využití kmínu a dalších fytoaditiv ve výživě brojlerových kuřat a následně provést krmný pokus. Do pokusu bylo zařazeno celkem 92 jednodenních kuřat Ross 308. Kuřata byla rozdělena do dvou skupin na skupinu kontrolní a skupinu, které bylo do krmné dávky zařazeno 1 % kmínu. Pokus byl proveden ve dvou opakováních. Pokus trval od 1. do 35. dne věku. Během pokusu byla pravidelně zaznamenávána živá hmotnost, příjem a konverze krmiva. 35. den pokusu byla kuřata poražena, byla odebrána krev pro biochemickou analýzu a byla zjištěna jatečná výtěžnost, výtěžnost prsní a stehenní svaloviny a hmotnost trávicích orgánů. Z výsledků vyplývá, že kmín neměl statisticky významný vliv (P <0,05) na živou hmotnost, spotřebu a konverzi krmiva ani jatečnou výtěžnost. Statisticky významný rozdíl (P <0,05) byl zaznamenán u některých biochemických parametrů krve jako je globulin, poměr albumin/globulin a glutathionperoxidáza, kdy byly u kmínové skupiny zjištěny prokazatelně lepší hodnoty.This diploma thesis monitors the influence of caraway (Carum carvi) on the performance and biochemical parameters of the blood of broiler chickens based on a feeding experiment. The aim of this thesis is to summarize the findings so far on the use of caraway and other phyto additives in the nutrition of broiler chickens and then perform a feeding experiment. A total of 92 day-old Ross 308 chickens were included in the experiment. The chickens were divided into two groups: a control group and a group that had a 1% of caraway included in its feed ration. The experiment was performed in two replicates. The experiment lasted from the 1st to the 35th day of age of broilers. Live weight, feed intake and conversion were recorded regularly during the experiment. On day 35 of the experiment, the chickens were slaughtered, blood was collected for biochemical analysis, and carcass yield, breast and thigh muscle yield, and digestive organs weight were determined. The results show that caraway had no statistically significant effect (P <0.05) on live weight, feed consumption and conversion, or carcass yield. However, a statistically significant difference (P <0.05) was found for some blood biochemical parameters such as globulin, albumin/globulin ratio and glutathione peroxidase, with demonstrably better values in the caraway group.
Klíčová slova:
blood parameters; caraway; Carum carvi; fytoaditiva; kmín kořenný (Carum carvi L.); krevní parametry; phytoadditives; poultry nutrition; výživa drůbeže