Original title:
Vliv glykemického indexu potravin na glykémii člověka
Authors:
Šafránková, Anna Document type: Bachelor's theses
Year:
2022
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Předkládaná bakalářská práce se zaměřuje na glykemický index potravin v souvislosti s jejich vlivem na koncentraci glukózy (krevního cukru) v krvi člověka. Obsahuje základ-ní klasifikaci a vlastnosti sacharidů společně s vysvětlením metabolismu sacharidů a jejich trávení a vstřebávání do organismu. Podstatná část práce je věnována samotnému glyke-mickému indexu a faktorům, které glykemický index potravin a glykémii ovlivňují. Potra-viny jsou rozdělené do patřičných skupin na základě glykemického indexu a jejich půso-bení na hladinu glykémie. V práci je také uveden způsob měření a výpočtu glykemického indexu. Dále je popsán vliv sacharidů na zdraví člověka, principy diet na základě glyke-mického indexu potravin a onemocnění spojená nejen s nadměrným nebo nedostatečným příjmem sacharidů, ale také vzniklé ve spojení s konzumací potravin s vysokými glyke-mickými indexy. V závěru práce je uveden pojem glykemická nálož v souvislosti s glykemickým indexem potravin.This bachelor thesis focuses on the glycemic index of food in connection with its effect on human glycemia (blood sugar levels). It contains carbohydrates' primary classification and properties and explains carbohydrate metabolism and their digestion and absorption into the body. A substantial part of the work explains the glycemic index itself and the factors affecting the glycemic index and glycemia. Food is divided into appropriate groups based on the glycemic index and its effect on glycemia. The work also presents the method of measuring the glycemic index. There is also described the effect of carbohydrates on hu-man health, the principles of a diet based on the glycemic index, and diseases associated with excessive or insufficient carbohydrate intake arising in connection with the consump-tion of food with a high glycemic index. At the end of the work, the term glycemic load is introduced in connection with the glycemic index.
Keywords:
carbohydrates; disease; glycemia; glycemic index; glykemický index; glykémie; insulin; inzulín; metabolism; metabolismus; nutrition; onemocnění; sacharidy; výživa