Název:
Etika potravin - geneticky modifikované potraviny
Autoři:
Košťál, Lukáš Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá zdokumentováním situace týkající se geneticky modifikovaných potravin v Evropské unii, včetně přístupů, které v EU k těmto potravinám panují. Byla použita srovnávací metoda, kterou byly hodnoceny jak klady, tak zápory takto upravených potravin s přihlédnutím k etickým otázkám. Z výsledků vyplývá, že přístup Evropské unie ke geneticky modifikovaným potravinám je ve srovnání s ostatními státy výrazně opatrnější, i přesto, že tyto potraviny by mohly částečně vyřešit potravinovou krizi. Nicméně stále neexistují vědecky podložené studie, které by dokládaly, že takto modifikované potraviny nejsou pro zdraví člověka nebezpečné.The aim of the bachelor thesis is to document the situation regarding a genetically mod-ified food within the EU, including the prevailing attitude towards such food in the EU. A comparative method was used to evaluate both the pros and the cons of genetically modified food with regards to ethical questions. The results show that in comparison to other states, the attitude of EU towards genetically modified food is significantly more careful, despite the fact that such food could partially solve the food crisis. However, there are still no scientific studies, which could conclusively prove that such food is not harmful to human health.
Klíčová slova:
etika; genové inženýrství; GMO; nevýhody; výhody; zdravotní rizika