Název:
Mikrobiální kontaminace lahůdkářských výrobků
Autoři:
Stojanová, Kateřina Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá lahůdkářskými výrobky z mikrobiologického hlediska. Zaměřuje se zejména na mikrobiologii složek výrobků studené kuchyně a na možné mikrobiální kontaminanty surovin i hotového výrobku. Popisuje bakterie zapřičiňující alimentární infekce i alimentární intoxikace, poukazuje i na možný výskyt kvasinek a plísní. Popisuje možné způsoby boje proti těmto mikroorganismům a jejich ukotvení v legislativě. V experimentální části práce byla provedena mikrobiologická analýza vzorků vlašského salátu a byly stanoveny významné skupiny mikroorganismů (CPM, koliformní bakterie, mikromycety, enterokoky).This bachelor thesis is aimed at microbiology of delicatessen. It focuses mainly on raw materials used for the production of delicatessen, describes the possible contaminants of raw materials, as well as the final product, and deals with bacteriae which cause alimentary infections and alimentary intoxication. Possible precautions against these microorganisms are listed together with their legislative incorporation. The experimental part presents a microbiological analysis of "vlašský salát". Also, important groups of microorganisms have been determined (TPC, coliform bacteria, micromycetes, enterococci).
Klíčová slova:
alimentární infekce a intoxikace; lahůdkářské výrobky; mikroflóra