Název:
Vliv místa v dojírně na množství a složení mléka dojnic
Autoři:
Fikejsová, Romana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce byla zaměřena na vliv místa v dojírně na množství a složení mléka, na obsah bílkovin, laktózy, tuku a somatických buněk v mléce, parametry na vliv pohlaví telete, věk otelení, sezón a roku otelení na obsah a kvalitu mléka. Průměrné parametry užitkovosti sledovaných dojnic byly následující: dojivost 23,6 kg mléka, obsah bílkovin 3,54 %, obsah tuku 3,76 %, obsah laktózy 5,01 % a množství somatických buněk 158,20 tis/ml. Byly analyzovány parametry mléčné užitkovosti v závislosti na množství mléka, kdy nejvyšší průměrný nádoj byl zjištěn u vlivu věku otelení a to 24,65 kg mléka, a to u jalovic ve stáří do 850 dnů, dále byly hodnoceny parametry mléčné užitkovosti v závislosti na bílkovině, kdy nejvyšší průměrný obsah byl naměřen v roce 2019, a to 3,65 % bílkovin, při hodnocení mléčné užitkovosti v závislosti na laktóze byl nejvyšší průměrný obsah naměřen u dojnic ve věku otelení do 800 dní věku a činil 5,04 %, nejvyššího průměrného množství tuku dosáhly dojnice otelené v létě, kdy obsah tuku byl 3,82 %, nejvyšší průměrné množství somatických buněk bylo naměřenu u dojnic ve věku při prvním otelení do 800dní a byl 573,37 tis/ml.This diploma thesis focused on the influence of the location effect in the milking parlor on the quantity and composition of milk, on the content of protein, lactose, fat and somatic cells in milk, the influence of calf sex, calving age, season and year of calving on milk content and quality. The average performance parameters of the monitored dairy cows were as follows: milked volume of 23.6 kg, protein content 3.54 %, fat content 3.76 %, lactose content 5.01% and the amount of somatic cells 158.20 thousand/ml. The parameters of milk yield depending on the amount of milk were analyzed, where the largest average milk yield was found in the effect of calving age up to 24.65 kg of milk in heifers up to 850 days old. Further, the parameters of milk yield depending on protein were evaluated, when the highest average content was measured in 2019, namely 3.65 % of protein, in the evaluation of milk yield depending on lactose, the highest average content was measured in dairy cows aged calving up to 800 days of age and was 5.04 %. The highest average amount of fat reached dairy cows calved in summer, when the fat content was 3.82 %, the highest average amount of somatic cells was measured in dairy cows aged at the first calving up to 800 days, and was 573.37 thousand /ml.
Klíčová slova:
Czech spotted cattle; dairy cow; dojnice; dojírna; milk; milking order; milking parlor; mléko; pořadí dojení; český strakatý skot