Název:
Možnosti analýzy vybraných parametrů u jablečných moštů pomocí kapalinové chromatografie
Autoři:
Bergová, Sabina Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce je zaměřena na možnostech analýzy vybraných parametrů jablečných moštů pomocí kapalinové chromatografie. Zabývá se moštovými i nemoštovými odrůdami jablek a výrobou moštu z nich, kažením moštů, látkovým složením moštů, HPLC (vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií) a metodami stanovení celkového počtu sacharidů a organických kyselin. Obecně se ukazuje, že kyselé odrůdy mají i menší obsah sacharidů a vyšší obsah organických kyselin.The diploma thesis is focused on the possibilities of analysis of selected parameters of apple ciders using liquid chromatography. It deals with grape and non-cider varieties of apples and the production of must from them, the spoilage of musts, the substance composition of musts, HPLC (high-performance luquid chromatography) and methods of determining the total number of carbohydrates and organic acids. In general, it turns out that acidic varieties also have a lower carbohydrate content and a higher content of organic acids.
Klíčová slova:
apple juice; apples; carbohydrates; column; HPLC; jablka; kolona; mošt; organic acids; organické kyseliny; sacharidy