Název:
Hodnocení vlivu doplňkových závlah s přídavkem bioaditiv v kulturách zeleniny
Autoři:
Koláčná, Lucie Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této práce bylo zhodnocení vlivu použitých bioaditiv na papriku roční (Capsicum annuum). Pro daný pokus byly vybrány přípravky na bázi bakterií, které obsahovaly bakterie Azospirillum brasilense K2012 242/9, Azospirillum largimobile K2012 B41, Leuconostoc mesenteroides K2009 25/4, Pseudomonas chlororaphis K2009 13/4, Pseudomonas lundensis K2009 9/4-B a řasový biopreparát R49S/2011 firmy Rawat. Dále pro variantu ošetřenou arbuskulárními houbami, bylo inokulum složeno z Glomus intraradices BEG140, Glomus claroideum BEG210, Glomus microaggregatum BEG56, Glomus intraradices S7, Glomus versiforme a saprofytní houby Trichoderma harzianum. Dále experiment obsahoval variantu ošetřenou Fenylem 7 a kontrolní neošetřenou variantu. Cílem této práce bylo především vyhodnotit vliv daných aditiv, konkrétně působení bakteriálního aditiva na výnosové a nutriční parametry. Celý experiment byl realizován na Slovensku v obci závod. Získané výsledky byly statisticky vyhodnoceny v programu STATISTICA 12. Z dosažených výsledků, je patrné, že u varianty Řasy + bakterie nebylo zjištěno navýšení výnosů, oproti kontrolní variantě. Nejvyššího výnosu bylo dosaženo u varianty Mykorhiza + Trichoderma. Z nutričních parametrů byla stanovována celková antioxidační kapacita v plodech, obsah vitamínu C a obsah sušiny. Nejvyšší hodnoty vitamínu C bylo dosaženo u varianty Fenyl 7, nejméně u varianty Řasy + bakterie, mezi těmito variantami byl statisticky průkazný rozdíl, téměř 50%. Celková antioxidační kapacita byla prokazatelně nejvyšší u kontrolní varianty. Mezi variantou Kontrola a Řasy + bakterie byl 37%. Při stanovování obsahu sušiny bylo zjištěno, že nejmenší obsah sušiny vykazovala varianta Řasy + bakterie, 4,75%.The aim of this study was to evaluate the influence of the bioaditivs on the pepper (Capsicum annuum). For a given experiment were selected products based on bacteria strains , exactly : Azospirillum brasilense K2012 242/9 , Azospirillum largimobile B41 K2012, K2009 Leuconostoc mesenteroides 25/4 , Pseudomonas chlororaphis K2009 13/4, Pseudomonas lundensis K2009 9/4-B and algal bio-preparation R49S/2011 companies Rawat . Furthermore, the variant treated with arbuscular fungi , the inoculum was composed of Glomus intraradices BEG140, Glomus claroideum BEG210 , Glomus microaggregatum BEG56, Glomus intraradices S7, Glomus versiforme a saprophytic fungus Trichoderma harzianum. Next experiment contained a variant treated with phenyl and seven untreated control variant. The aim of this study was to evaluate the influence of the additives, namely the action of bacterial additives on the yield and nutritional parameters. The entire experiment was carried out in the Slovak village Závod. The results were analyzed statistically using programme STATISTICA 12. Based on the obtained results, it is evident that the variant algae + bacteria was found to increase revenues , compared to control treatment. The highest yield was achieved in the variations of Mycorrhiza + Trichoderma. The nutritional parameters were determined total antioxidant capacity in fruits, vitamin C and dry matter content . High levels of vitamin C were achieved in variants Phenyl 7, at least variants Algae + bacteria between these variants was statistically significant difference of almost 50 %. Total antioxidant capacity was clearly highest in control untreatment variant. Among the variants and Algae Control + bacteria was 37 %. In determining the content of dry matter was found that a minimum content of dry matter showed variant Algae + bacteria, 4.75%.
Klíčová slova:
bakterie; bioaditiva; paprika roční