Original title:
Potravinářská barviva u vybraných živočišných produktů
Authors:
Kalužíková, Klára Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá využitím barviv v živočišných produktech. Jaká pravidla je dle legislativy nutné dodržet, aby bylo možné daný pigment aplikovat do výrobku. Dále jsou rozebrána limitní kritéria pro tuto skupinu přídatných látek. Barvící látky jsou rozděleny a blíže specifikovány. V další části je popsána jejich aplikace do výrobků z masa, mléka a vajec. Je zde vysvětleno, proč se barviva využívají a zda je to nutností. Další kapitola pojednává o vnímání barvy lidským tělem, jaký má vliv na intenzitu chuti a které nástroje je možné využít při hodnocení barvy u potravin. Závěrečná část práce se věnuje zdravotnímu vlivu barviv.This bachelor thesis deals with the use of food colorants in the animal products. Which legislation regulations must be followed in order to use a particular pigment in a given product. Further are discussed limiting standards applied to this group of additives. Colouring substances are divided and closer classified. In next section is delineated the application of food colorants as regards the products of meat, milk and eggs. There is also explicated why the pigments are used and whether it's a necessity. The next chapter discusses the perception of color by the human body, what the influence of colour on intensity of the foodstuff taste is and which instruments to use to evaluate colour in foodstuffs. The final part deals with the health influence of the food colorants.
Keywords:
barviva; CIELAB; zdravotní rizika; živočišné produkty