Název:
Retence fosforu krmiva v chovu ryb
Autoři:
Malý, Ondřej Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této studie bylo sledování stravitelnosti fosforu krmiva u kapra obecného (Cyprinus carpio). Stravitelnost fosforu v krmivu byla podpořena přídavkem fytázy. Sledování fosforu v chovech ryb je důležitým faktorem z hlediska zatížení životního prostředí a snížení nákladů na výrobu krmiv. Pro sledování bylo vytvořeno šest skupin kapra po dvaceti kusech a tři skupiny krmiv, kontrolní, F500 a F1000, kterým bylo základem granulované krmivo KP1. Jako fytáza byla použita fytáza OptiPhos5000 CT. Stravitelnost byla sledována pomocí indikátorové metody, kdy indikátorem byla vláknina. Po ukončení 12ti denního krmného testu byly odebírané vzorky výkalů analyzovány na obsah vlákniny a fosforu. V případě kontrolní skupiny bez přídavku fytázy byla zjištěna stravitelnost 64,1 % a 63,7 %. U skupiny F500 byla stravitelnost 63,1 % a 62 %. U skupiny F1000 s nejvyšším množstvím fytázy byla stravitelnost pouze 59 % a 65,3 %. Podle zjištěných výsledků stravitelnosti můžeme usuzovat, že přídavek tohoto druhu fytázy zvolenou metodou neovlivnil stravitelnost fosforu z používaného krmiva.The aim of this study was observed the digestibility of diet phosphorus in fishfeed for carp (Cyprinus carpio). Observation of phosphorus digestibility is important factor for fishery in terms of environmental pollution and reduction of feed costs. Sixty carps were divided into three groups. Control diet and two experimental diets were used in this study. The basic of each diet was granulated mixture KP1. Digestibility of phosphorus in experimental diets was supported by the addition of microbial phytase OptiPhos5000 CT. Content of phytase was 500 FTU in first experimental diet (F500) and 1000 FTU in second experimental diet (F1000). Indicator method was used for determination of phosphorus digestibility. Fiber was used as indicator. Excreta of carps were collected for twelve days. Phosphorus digestibility of control group was 63.9%. There was found lower phosphorus digestibility (62.6%) in the group fed diet with phytase 500 FTU. In the group fed diet with the largest content of phytase (1000 FTU) was observed 62.2% of phosphorus digestibility. According to the obtained results it can be concluded that the addition of phytase did not affect the digestibility of phosphorus. The reason for these results could be improperly chosen of method.
Klíčová slova:
fosfor; fytát; fytáza; stravitelnost; vitamín D