Název:
Ftaláty v kravském mléce
Autoři:
Hrušáková, Jolana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Práce přináší informace o výskytu di-butyl ftalátu (DBP) a di-ethylhexyl ftalátu (DEHP) v syrovém kravském mléce. Hlavní myšlenkou bylo porovnat úroveň kontaminace v ručně a strojově dojeném mléce. Vzorky byly odebírány na farmě v kraji Vysočina, a to v lednu a dubnu 2013. Koncentrace DBP a DEHP byly stanoveny pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Po celou dobu experimentu byl pozorován statisticky průkazně vyšší obsah DBP než DEHP. Koncentrace DBP se pohybovaly v rozmezí 0,57 -- 16,79 mg.kg-1 mléka, DEHP od nedetekovatelných hodnot do 0,39 mg.kg-1 mléka. Ve strojově dojeném mléce byl obsah ftalátů přibližně dvakrát vyšší než v mléce dojeném ručně, pravděpodobně v důsledku migrace z kontaktních materiálů dojicího zařízení. V měsíci dubnu byl zaznamenán mírný pokles koncentrací, hodnoty se však statisticky průkazně nelišily od hodnot naměřených v lednu. Přítomnost ftalátů v mléce na úrovni prvovýroby je zářným příkladem jejich všeobecně široké aplikace, která zatěžuje životní prostředí a potravní řetězec.This study investigates the occurrence of di-butyl phthalate (DBP) and di-ethylhexyl phthalate (DEHP) in raw cow's milk. The idea was to compare level of contamination in manually and mechanically obtained milk. Samples were collected at a farm in the Vysočina region in January and April 2013. The concentrations of DBP and DEHP were determined by high performance liquid chromatography. Throughout the experiment a statistically significantly higher content of DBP than DEHP was observed. The concentration of DBP ranged from 0,57 to 16,79 mg.kg-1 of milk, DEHP ranged from undetectable values to 0,39 mg.kg-1 of milk. The amount of phthalates in the mechanically obtained milk was approximately two times higher than in the milk milked by hand, probably due to migration from the contact materials of the milking equipment. In April a slight decrease in the concentration values was observed, but the values did not differ statistically significantly from the values measured in January. The presence of phthalates in milk on the primary production level is a shining example of their wide application, which burdens the environment and the food chain.
Klíčová slova:
di-butyl ftalát; di-ethylhexyl ftalát; ftaláty; HPLC; syrové kravské mléko