Název:
Víno jako účinná prevence a lék vůči srdečním chorobám
Autoři:
Brzobohatá, Anna Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Příznivé působení střídmé konzumace vína je v současné době stále diskutovanějším tématem. Jeho pozitivní účinky jsou nesporné zejména v oblasti kardiovaskulárního zdraví. Existuje mnoho neodborných a nepodložených článků s touto tématikou. Bakalářská práce svojí nejrozsáhlejší kapitolou zpracovává několik desítek vědeckých studií zabývajících se vlivem konzumace vína na léčbu a prevenci vzniku srdečních, a do jisté míry i souvisejících cévních, onemocnění. Osvětluje rozdíly mezi působením bílého a červeného vína, poskytuje doporučení o vhodném, pravidelně konzumovaném objemu vína, lišícím se u žen a mužů, a stručně seznamuje s nejvýznamnějšími srdečními chorobami a látkami, obsaženými ve víně, které mu dávají jeho blahodárné účinky.Positive effects of abstemious wine consummation are currently an increasingly discussed topic. They are especially indisputable in the area of cardiovascular health. There exist great many of unqualified and ill-founded articles regarding this subject matter. The Bachelor thesis elaborates on several dozens of academic papers dealing with effects of wine consummation on medication and prevention of heart and, related to some extent, vascular diseases. It elucidates differencies between white and red wine activity, includes recommendations about prosperous, periodically consumed wine capacity that differs with women and men, and introduces briefly the most significant heart diseases and substances contained in wine that give it his beneficial virtues.
Klíčová slova:
antokyany; polyfenolické sloučeniny; resveratrol; srdeční choroby; víno