Original title:
Vliv hybridní kombinace kuřat na pevnostní a morfometrické parametry kostní tkáně.
Authors:
Tichá, Lenka Document type: Master’s theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato práce se zabývá sledováním a vyhodnocením vlivu hybridní kombinace kuřat ve vztahu k pevnostním a morfometrickým parametrům kostní tkáně u brojlerů. Do pokusu bylo zařazeno celkem 24 brojlerových kuřat hybridní kombinace Ross 308 a 34 kuřat hybridní kombinace Hubbard M22BxJA87A. První hodnoty byly naměřeny ihned po vylíhnutí, další v 35. dni věku a poslední hodnoty byly naměřeny po porážce a to v 49. dni věku. U brojlerů byly sledovány hodnoty vztahující se k živé hmotnosti po vylíhnutí a po porážce, dále hodnoty stehenní kosti (hmotnost, délka, šířka) a hodnoty naměřené z krve (Ca, P a Mg). Výsledky této studie ukázaly význam genetických a environmentálních vlivů na vývoj kostí brojlerů. Pozitivní korelace mezi hodnotami BMD a hmotností vnitřních orgánů by měla být dále studována.This work deals with monitoring and evaluation of the influence of a hybrid combination of chickens in relation to the strength and morphometric parameters of bone tissue in broilers.In the experiment was placed in total 24 broiler chickens of the Ross 308 hybrid combination and 34 chickens of the Hubbard M22BXJA87A hybrid combination. The first values were measured immediately after hatching, thereafter at 35 days of age and the last values were measured after slaughter at 49 days of age. In broilers, values related to live weight after hatching and after slaughter, values of femur (weight, length, width) and values measured from blood (Ca, P and Mg) were monitored. The results of this study showed the importance of genetic and environmental influences on the development of broiler bones. The positive correlation between BMD values and internal organ weights should be further studies.
Keywords:
bones; broilers; brojleři; chickens; genetics; genetika; kosti; kuřata; osteoporosis; osteoporóza; remodelace; remodeling