Název:
Vliv plemene na množství, složení a vybrané technologické vlastnosti mléka dojnic chovaných v identických podmínkách jedné stáje
Autoři:
Müller, Luboš Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této práce bylo zjistit vliv plemene na množství, složení a technologické vlastnosti mléka dojnic chovaných v identických podmínkách na jedné farmě. Bylo sledováno celkem 18 dojnic. Šest od každého plemene a to ayrshirského, českého strakatého a holštýnského skotu. Odebrané vzorky mléka byly podrobeny analýze v laboratoři. Sle-dovanými ukazateli byly: množství mléka za normovanou laktaci (305 dní), obsah tuku, bílkovin, tukuprosté sušiny, sušiny, hustoty, aktivní a titrační kyselost, syřitelnost a kva-lita sýřeniny. Výsledky práce byly porovnány v rámci těchto tří plemen a kontroly užit-kovosti za rok 2014/2015. Nejvíce mléka nadojily holštýnské dojnice 8802 kg, české strakaté 7591 kg a nejméně ayrshirské dojnice 7097 kg. Nejlepší parametry pro techno-logické využití mělo mléko českého strakatého skotu. Technologické vlastnosti mléka sledované holštýnské a ayrshirské populace dojnic byly na srovnatelné úrovni. Co se týče složení, nejvyšší obsah složek vykazovalo mléko českých strakatých krav. Holštýnské dojnice měly oproti ayrshirským vyšší obsah bílkovin 3,21 % a naopak ayr-shirské produkovaly mléko s vyšším obsahem tuku 4,23 %. V kilogramech nadojeného mléka předčily krávy českého strakatého o 451 kg a ayrshirského skotu o 115 kg repub-likový průměr. Holštýnské dojnice nadojily o 744 kg mléka méně než je republikový průměr. Obsah tuku měly všechny tři plemena na sledované farmě vyšší než je průměr v ČR a naopak obsah bílkovin nižší.The aim of this study was to determine the effect of breed on the amount, composition and technological properties of milk of dairy cows kept in identical conditions on the selected farm. A total of 18 cows was observed, that is six samples of Ayrshire, Fleckvieh and Holstein cattle. The samples of milk were analyzed in the laboratory. The monitored indicators were: the amount of milk per standard lactation (305 days), fat, protein, non-fat dry matter, dry matter and density content, active and titratable acidity, the process and quality of rennet. The results were compared within those three breeds and milk recording for the year 2014/2015. The highest amount of milk produced the Holstein breed 8802 kg, followed by Fleckvieh 7591 kg and Ayrshire breed 7097 kg. The best parameters for technological use has the Czech Pied cattle milk. The Holstein and Ayrshire milk results were at the similar level. Fleckvieh cows showed the highest content of milk components and Holstein cows the higher protein content 3,21 % com-pared to Ayrshire. The Ayrshire cows produced milk with higher fat content 4,23 %. In kilograms of milk milked cows surpassed Fleckvieh about 451 kg of Ayrshire cattle and about 115 kg the national average. Holstein dairy cows produced about 744 kg of milk less than the national average. All three breed on the farm had higher fat content and lower protein content than the national average.
Klíčová slova:
ayrshirský skot; holštýnský skot; technologické vlastnosti mléka; užitkovost; český strakatý skot