Název:
Výživa révy vinné - srovnání účinnosti hnojiv řady VIVE
Autoři:
Jůva, Martin Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce pojednává o použití a účinnosti hnojiv řady VIVE ve vinohradnictví. Pro pokus byla vybrána bílá moštová odrůda Chardonnay. Tato práce obsahuje 4 varianty. VARIANTA 1 je kontrolní a je bez ošetření hnojiv. U VARIANTY 2 bylo použité hnojivo VIVE Super NPK, U VARIANTY 3 to bylo hnojivo VIVE Ligno Super. U VARIANTY 4 bylo opět použité hnojivo VIVE Super NPK + smáčedlo VIVE Wet a u poslední VARIANTY 5 to bylo hnojivo VIVE Ligno Super + smáčedlo VIVE Wet. Uvedené varianty byly aplikovány ve stejných termínech a to 28 dní a 14 dní před květem. Znovu pak 14 a 28 dní po odkvětu. Srovnání všech variant bylo provedeno na základně uvologických a analytických hodnot. Z uvologických hodnot se měřili hmotnost hroznů z jednoho keře, hmotnost jednoho hroznu, hmotnost bobule a 50 bobulí, a dále pak ještě hmotnost třapiny. Za hlavní ukazatele analytických hodnot byly zvoleny cukernatost, obsah kyselin, pH a asimilovatelného dusíku. Dále byly také provedeny rozbory listů po aplikaci hnojiv. Výsledky ukázaly rozdíly v obsahu živin v sušině listů mezi pokusnými variantami a kontrolní nehnojenou variantou. Nejlepší výsledky z hlediska výživy byly docíleny u variant, kde bylo použito hnojivo řady VIVE Ligno Super. Oproti kontrolní variantě výrazně vzrostly obsahy makroživin (+43,1 %), sekundárních živin (78,4 %) i mikroživin (+38,8 %). Prokázalo se, že použitím aplikovaných hnojiv se zvýšil výnos révy vinné a snížil obsah kyselin. Dosažení vyšší cukernatosti po aplikaci hnojiv řady VIVE se v rámci této práce nepotvrdilo, nicméně výnos vzrostl. Významný vliv měli přípravky i na obsah asimilovatelného dusíku, který je velmi významný při fermentaci moštu. Zdravotní stav hroznů byl dobrý, což ukázala při analitickém hodnocení hodnota pH, která se u všech variant pohybovala mezi 3,16 -- 3,21, ale kvůli špatnému vývoji počasí bylo nutné úrodu předčasně sklidit.This thesis discusses the use and effectiveness of fertilizers VIVE series of viticulture. For the experiment were selected white grape variety Chardonnay. This work includes four variants. Option 1 is the control and treatment without fertilizer. In Option 2 was used VIVE Super NPK fertilizer, in Option 3 it was fertilizer VIVE Super Ligno. In Option 4 was again used fertilizer VIVE Super NPK + wetting agent VIVE Wet and last option 5, it was fertilizer VIVE Ligno Super + wetting agent VIVE Wet. These variants were applied in the same terms and 28 days and 14 days before flowering. Then again 14 and 28 days after flowering. Comparison of all variants were performed on the base uvology and analytical values. Of uvology values measured weight of grapes from one bush, the weight of one grape, berry weight and 50 berries, and then even the weight of stem. The main indicators were selected analytical sugar content, acidity pH and assimilable nitrogen. Further analyzes were also performed sheets after the application of fertilizers. Results showed differences in nutrient content in the dry leaves between experimental and control variants fertilized variant. The best results in terms of nutrition were achieved in variants which used fertilizer VIVE Ligno Super Series. Compared with the control variant significantly increased the contents of macronutrients (+43,1%), secondary nutrients (78.4%) and micronutrients (+38.8%). It was demonstrated that the use of fertilizers to increase the yield of grapevine and reduced acidity. Achieving higher sugar after application of fertilizer series VIVE in this work confirmed, however, the yield increased. Preparations had a significant influence on the content of assimilable nitrogen, which is very important during fermentation must. Health status of grapes was good, which appeared in the analytical evaluation of pH, which is for all variants ranged from 3.16 to 3.21, but due to bad weather development was necessary to harvest crops early.
Klíčová slova:
chardonnay; listová výživa; réva vinná; živiny