Název:
Produkce, zpracování a složení králičího masa
Autoři:
Kosová, Petra Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá králičím masem. Králíci jsou chováni po celém světě pro králičí maso a králičí kožky. V dnešní době převažují faremní chovy králíků, především brojlerových plemen, kde intenzivní výkrm králíků trvá 70 až 85 dní. Při nákupu králíků určených na jatka se uplatňují kritéria jako živá hmotnost 2,5 -- 3,6 kg, věk 3 až 4 měsíce a zmasilost (plně zmasilé hřbetní partie). Králíci se poráží na králičích jatkách a v některých případech i na drůbežích porážkách. Jatečná výtěžnost králíka se pohybuje v rozmezí 50 až 65 %, čímž hmotnost jatečného těla je 1,0 až 1,8 kg. V České republice se v roce 2012 vyprodukovalo 1 211 t králičího masa, z toho šlo 90 % na export. Na celém světě je za rok vyprodukováno 1 800 000 t králičího masa. Hlavním producentem je Čína, následovaná Evropskou unií. Cenově je králičí maso srovnatelné s masem telecím. Králičí maso je ceněno pro vysoký obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin a nízký obsah cholesterolu.Bachelor thesis deals with rabbit meat. Rabbits are bred worldwide for rabbit meat and rabbit skins. Nowadays prevail farm breeds of rabbits, especially broiler breeds where intensive breeding brojler rabbits lasts 70 to 85 days. When buying slaughter rabbits use the criteria as live weight from 2.5 to 3.6 kg, age 3 to 4 months and meaty part (full fleshy dorsal part). Rabbits are slaughtered at abattoirs rabbit and in some cases at poultry slaughter. Slaughter percentage of rabbit ranges from 50 to 65%, carcass weight is 1.0 to 1.8 kg. In the Czech Republic in 2012 produced 1 211 tons of rabbit meat, of which 90% went for export. Worldwide the year produced 1.8 million tons of rabbit meat. The main producer is China, followed by the European Union. Price of rabbit meat is comparable with meat veal. Rabbit meat is prized for high content of protein, unsaturated fatty acids and low cholesterol.
Klíčová slova:
králík; produkce králičího masa; složení králičího masa; zpracování králíků